Pajzsmirigy gyulladás göbökkel

Tisztelt Doktor Nő!

 

Azért fordulok Önhöz, mert nagyon aggódom a Keresztanyukámért és segíteni szeretnék Neki.

Annyit tudok, hogy valószínűleg az eddigi eredményekből pajzsmirigy gyulladása van. Volt ultrahang vizsgálaton (2-szer) , ahol diagnosztizáltak több göböt, aprókat is és 2 nagyobbat (jobb lebenye 20*20*47 mm, bal lebeny 19*20*51 mm a jobb oldalon a legnagyobb göb 17*16*20, emellett néhány 9 és 13 mm-es göb is megfigyelhető úgy a bal, mint a jobb lebenyen) . Mindezek után elküldték izotóp vizsgálatra, ahol a vélemény: göbös struma hideg göb a pajzsmirigy jobb lebenyében. A véreredményéből a TPO érték 550 U/ml. Azt mondták, hogy alulműködése van, ezért felírtak Letrox 50 gyógyszert (naponta egyszer kell 1/2-et bevenni) .

A jelenlegi dg: struma nodosa (cystica? ) autoimmun thyreoiditis.

Most biopszia vizsgálatot szeretnének végezni rajta.

A fentiekkel kapcsolatban az alábbi kérdések merültek fel bennem amiben kérném segítségét:

1. Nem ártalmas a pajzsmirigyre a sok ultrahang vizsgálat?

2. Meggyógyulhat ebből? Visszahúzódhatnak-e a göbök?

3. Az interneten azt olvastam, hogy a 3 cm-nél nagyobb göbnél már mindenképen műtétre van szükség, ezért nem egyértelmű számunkra a biopszia szükségessége. Ebben az esetben milyen jelentősége van a biopszia vizsgálatnak? Elengedhetetlenül szükséges a biopszia vizsgálat? Nem elegendő a műtét utáni szövettan, mivel azt olvastam, hogy a biopszia a szövettani vizsgálat hatékonyságát nem éri el?

 

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen gondolata merült fel kérem azt is írja meg.

 

Segítségét előre is köszönöm!

 

Csaba

WEBBeteg szakértő válasza pajzsmirigygyulladás témában

Kedves kérdező!

Az ultrahang vizsgálatok ártalmatlanok. Az autoimmun pajzsmirigy gyulladás nem gyógyítható, de jól kezelhető betegség. Ez annyit jelent, hogy a gyulladást nem tudjuk megszüntetni, hiszen az az immunrendszer hibás működése miatt alakult ki. A betegség következménye pajzsmirigy alulműködés, ez viszont hormontartalmú tablettával jól kezelhető, így nem alakulnak ki problémák, a beteg életminősége ugyanolyan, mint a betegség nélkül lenne. Az autoimmun pajzsmirigy gyulladás hajlamosít a göbök keletkezésére is, de ezeket mindenképpen meg kell vizsgálni, hogy nem rosszindulatúak-e. Erre való az apiratios tűbiopsziás mintvétel és az ebből végzett citológiai vizsgálat. Az izotópvizsgált is szolgál információkkal göbök jellegét illetően. A műtét nem mindig indokolt, ezt a kezelőorvos javaslata alapján kell mérlegelni, és egy műtét mindig komolyabb dolog mint egy tűbiopszia.

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2009. december 14., 14:56; Megválaszolva: 2009. december 14., 14:56
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Koronavírus elleni védőoltás aktív...
Tisztelt doktornő/doktor úr! Kaptam időpontot Pfizer-Biontech típusú vakcinára, azonban nem vagyok benne biztos, hogy megkaphatom-e, valamint a...
Thyreoiditis és terhesség
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Diagnózisom Hashimoto thyreoiditis, amire 25 ug (fél tbl.) L- Thyroxint szedek! Eddigi TSH értékeim mindig 1, 3 és 1, 5...
nyaki fájdalom
Tisztelt doktor nö-ur! Kérdésem az lenne, hogy pár napja a bal oldali nyaki részem fájdalmas, ha megnyomom érzem, hogy a fájdalom egy belsö pontrol...
autoimmun thyreoiditis
Kedves Doktor Úr/Doktornő! Édesanyámat alábbi leleteredménye ellenére sem küldte további kivizsgálásra a háziorvosa. Azt szeretném tudni...
Pajzsmirigy gyulladás
Kedves Doktornő/Doktor úr! 23 éves nő vagyok, pár hónapja autoimmun pajzsmirigygyulladást és alulműködést állapítottak meg nálam (mellette...