pajzsmirigy és terhesség

Tisztelt Doktor Nő! Mostmár körülbelül 10 éve szedek L-Thiroxyn 100 tablettát (másfelet) Szakrendelésre már nem kell járnom, csak évenkénti vérvételre kapok a háziorvosomtól beutalót-az érték rendben van. Annak idején a szakorvos azt mondta, oda legközelebb akkor menjek, ha panaszom lenne, vagy majd ha babát szeretnék. Párommal jövő évben elérkezettnek látjuk az időt gyermekvállalásra. Kérdésem az lenne, terhesség előtt célszerű e időpontot kérnem a szakrendelésre, vagy elegendő akkor lépni ez ügyben, ha kiderült, megfogant a baba? A webbetegen olvastam, ha az értékek be vannak állítva, nem lehet nagy gond, csak a terhesség alatt folyamatos kontrollra, és kb.1, 5-szeres gyógyszeradagra lesz szükségem. Addig, míg nem biztos, hogy babát várok, nyilván nincs min emelni.De elegendő, ha a biztos megfogantatás után kezdek el ezügyben lépni? Köszönöm válaszát! Boda Petra

Dr. Boros Miklós válasza pajszmirigy témában

Kedves kérdező!

Véleményem szerint a terhességet optimális hormonellátottsággal kell vállalni, ezért én azt javaslom, hogy a babára készülve, már a fogamzás előtt menjen el hormonkontrollra az endokrinológiára, mivel a baba az első időkben csak öntől jut pajzsmirigy hormonhoz.  A hormonadag emelésére is szükség lesz a fogantatás után, ahogyan ezt ön is írta.

Kérdés: 2009. december 21., 19:06; Megválaszolva: 2009. december 21., 19:06
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy zavar
Kedves Doktor nő/úr! 3 hónapja volt egy vetélésem 9 hetesen. A kórházban azt mondta a doktor nő hogy pajzsmirigy alulműködésem van és hogy menjek...
ROSSZULLÉT.
PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEM, ÉS KOMOLY ÉRSZŰKÜLETEM VAN. A PULZUSOM EGYEZIK A VÉRNYOMÁSSOMMAL 140/100 P: 110. FULLADOK, BEREKEDEK, DE NEM KÜLDENEK SEHOVÁ....
Pajzsmirigy göbösödésre szedhető-e...
TSH: 1, 08 mlU/l Pm.UH (2012.05.24.) Asszimetrikus pajzsmirigy lebenyek. A jobb oldali lebeny norm. nagyságú és szabályos szerkezetû. A baloladli...
Miért nem sikerül teherbe esnem?
Tisztelt Doktornő/úr! Nekem az volna a problémám, hogy körülbelül egy hónapja pajzsmirigy rendelésen vett vérvétel során ilyen lett az...
Javasolt-e valamilyen férfi hormon...