Prolaktin

Tisztelt Doktor Nő/Úr!


Évekkel ezelőtt (2006-ban) magas prolaktin szintet állapítottak meg nálam, amenorrhoea miatt. Ekkor a prolaktin szint 117 ng/ml volt. Sella röntgen és festés nélküli MRI felvétel negatív volt. A th. Bromocriptin, majd mivel nem toleráltam ezt a gyógyszert, Norprolac (75 mcg) volt. A napokban egy hónapra felfüggesztettem a Norprolac szedését, és az eredményem hasonló volt a 3, 5 évvel ezelőttihez 1914 mU/L. Ugyanakkor, érdekes, hogy gyógyszer mellett is igen emelkedett a prolaktin szint: 450mU/l érték körüli, ahol a referenciaérték 40 és 530 közötti.


Ön szerint mi állhat ezen megemelkedett prolaktin érték hátterében?


A festés nélküli MRI negativitása elegendő-e, vagyis így is látható egy esetleg mikron vagy mm-es nagyságú adenóma?

Állhat esetleg a háttérben túlzott stressz? Vagy esetleg PCOS, bár erre utaló tüneteim nincsenek, és az LH/FHS arány is 1.

 

Ön szerint mivel lenne érdemes próbálkozni, hiszen úgy tűnik, ez a fajta gyógyszeres terápia nem nyújt teljes megoldást?


Szeretném azt is kiemelni, hogy a menzesz elmaradása mellett semmilyen más tünetem nincsen, gondolok itt a galactorrhoea-ra.

Válaszát előre is köszönöm,
tisztettel, Ann

Dr. Boros Miklós válasza prolaktin témában

Tisztelt kérdező!

Emelkedett prolctin szintet valóban okoz a stressz, a mellbimbó mechanikai ingerlése és a PCOS is. Ezek általában nem okoznak nagy prolactin szint emelkedést, csak mérsékeltet. A prolactin termelő adenoma kimutatás korrektül kontrasztos MRI-vel lehetséges. Önnél gyógyszer mellett normál tartományon belül marad a Prolactin szint, nélküle viszont magas, ezért véleményem szerint a gyógyszerre szüksége van, főként, ha a panaszait is megszüntette.

Kérdés: 2009. december 05., 22:07; Megválaszolva: 2009. december 05., 22:07
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Tejszerű csepp a mellbimbón
Tisztelt Doktornő! 21 éves lány vagyok, sosem voltam terhes, 1-1, 5 hónapja viszont azt vettem észre, hogy ha napi párszor megnyomom a mellbimbóm...
prolaktin hormon
Tisztelt Dr.Nő/Úr A kérdésem az lenne hogy 1162-es prolaktin értékre javasolnak gyógyszer szedést vagy nem? (bromociptin) 8 éve rendszeresen...
Endometriózis és hipofízis adenóma...
Kedves doktornő/úr! Kezdetektől rendszertelen mensesem, erős görcsökkel, hányással, hasmenéssel, migrénnel.Nőgyógyász 16 évesen...
Magas prolaktin szint - táplálkozás
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Egy egészségesen élő, fiatal nő vagyok, akinél 1, 5 hónappal ezelőtt a nőgyógyász által kért hormonvizsgálat...
Magas Prolaktin színt férfiaknál?
Tisztelt Doktor nő/úr! Vérvétel során megállapították, hogy a Prolaktin szintem magasabb mint a normális. (637 mIU/L) A vérvétel stresszes volt...