Addison kór és terhesség - ismét

Tisztelt Válaszadó!

Az Addison kór és terhesség témával kapcsolatban van még kérdésem.

Nyilván azzal én is tisztában vagyok, hogy tökéletes anyagcsere szükséges egy esetleges terhességhez. És azzal is, hogy ehhez endokrinológus-belgyógyász-nőgyógyász együttesen szükségeltetik. Végtére is már 20 éve elég szigorú szabályok szerint élek, tudom, mit kockáztatok, még gyerek nélkül is.

Esetleg, azzal kapcsolatban tudna-e választ adni, hogy ilyen betegséggel (itt első sorban az Addisonra gondolok) egészséges terhesség és gyermek kihordható-e? Pl. az Ön betegei között előfordult-e már ilyen? Vagy van esetleg esély rá, hogy a szedett gyógyszernek valamilyen negaív hatása lesz a fejlődő magzatra?

 

Köszönettel, Tea

WEBBeteg szakértő válasza Addison-kór témában

Kedves kérdező!

Sajnos nekem saját tapasztalatom noincs ebben a témában, lévén hogy gyermekgyógyász az alapszakvizsgám az endokrinológia mellett. Ezért is javasoltam az ebben a kérdésben nélam nagyobb tapasztalattal bíró kollegák megkeresését.

Mindenesetre tankönyvi adat szerint kezelt Addison kór esetén a terhesség és a magzati fejlődés normális lesz, a kezelésen nem szükséges változtatni. A szüléskor viszont kiegészítésként hydrocortison vénás adása szükséges 50-100 mg adagban.

A cukorbetegséggel kapcsolatban pedig annyit kell figyelembe vennie, hogy a normális cukoranyagcsre rendkívül fontos, megfelelő inzulinkezelésre és diétára van szükség.

Kérdés: 2009. november 22., 07:35; Megválaszolva: 2009. november 22., 07:35
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Addison-kór
Tisztelt Doktornő! 35-évesen 3-hete jöttem ki a kórházból, pár nap kóma egy közepes adag (mondták) amnézia és maga az addison-kór. Még maga a...
Addison kór és terhesség
Tisztelt Doktornő/úr! 20 éve vagyok cukorbeteg, novorapidot használok, pumpám van. 1 éve derült ki, hogy Addison-kórom van. A gyógyszereket a...
DHEA szulfát alacsony
Tisztelt Doktor Úr/Nö! 20 éves lányomnak alulműködik a pajzsmirigye, ezért időnként ellenőrző vérvételre küldik. Most az alábbi labort...
Nyaki ultrahang vizsgálati eredmény
Tisztelt Doktornő! Szíveskedjen Férjem pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatát kielemezni! 69 éves , 2 hónapja magas vérnyomással kezelik. Mennyire...
Javasolt-e valamilyen férfi hormon...