prolaktin és edzés

Kedves szakértő!

A következő állapotom miatt forulok Önhöz. Augusztusban mellem összenyomására tej szivárgott. Nem vagyok terhes. Voltam az endokriológián, egy csomó tesztet elvégeztek. Minden hormonszintem a normális tartományban van, a prolaktin is, viszont a tartománynak felső határához közel. Nem találtak semmit a mellem ultrahangos vizsgálatánál, a látótérvizsgálaton, és a hipofízis MRI-n sem. Azóta 2, 5 mg Bromocriptint szedek napi egyet.

Voltam rendszeres kontrollon, a prolaktinszintem csökkent. A tej is kevesebb, csak erősebb nyomásra egy-egy csepp. Az orvos azt mondta, hogy még egy évig kéne szednem a Bromocriptint. 

Valahol azt olvastam, ha a mell összenyomására néhány csepp tej távozik, az teljesen normális, és nem kóros. Hetente háromszor súlyzós edzést végzek. Az orvos szerint az edzés miatt is emelkedhet a prolaktin szintje, és emiatt van ez a tünetem. De a prolaktinszintem még a Bromocriptin szedése előtt is normális volt.

Szeretném kikérni a véleményét, mivel nem akarok ilyen hosszú távon gyógyszert szedni. Nem okozok ezzel nagyobb károkat, mintha inkább nem foglalkoznék vele, és nem tartanám kórosnak? Esetleg javasolna más vizsgálatokat?

Köszönöm válaszát.

Halmosi Edina válasza prolaktin témában

Tisztelt kérdező!

A prolactin stresszhormon is. Elválsztását fokozza a stresszen kívül a mellbimbó dörzsölése (pl. durvább vagy szoros póló is) . Ezért nem célszerű nyomogatnia a mellét. Ha volt endokrinológus szakorvosnál akkor gondolom részletesen kivizsgálták. (növekedési hormon? IGF-I esetleg? )  A gyógyszerelésébe ismeretlenül nem voln szerencsés beleszólnom. Ezt endokrinológus szakorvosával kell megbeszélnie. Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

 Halmosi Edina
Halmosi Edina optometrista-kontaktológus
Kérdés: 2009. november 16., 21:34; Megválaszolva: 2009. november 16., 21:34
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Tejszerű csepp a mellbimbón
Tisztelt Doktornő! 21 éves lány vagyok, sosem voltam terhes, 1-1, 5 hónapja viszont azt vettem észre, hogy ha napi párszor megnyomom a mellbimbóm...
prolaktin hormon
Tisztelt Dr.Nő/Úr A kérdésem az lenne hogy 1162-es prolaktin értékre javasolnak gyógyszer szedést vagy nem? (bromociptin) 8 éve rendszeresen...
Endometriózis és hipofízis adenóma...
Kedves doktornő/úr! Kezdetektől rendszertelen mensesem, erős görcsökkel, hányással, hasmenéssel, migrénnel.Nőgyógyász 16 évesen...
Magas prolaktin szint - táplálkozás
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Egy egészségesen élő, fiatal nő vagyok, akinél 1, 5 hónappal ezelőtt a nőgyógyász által kért hormonvizsgálat...
Magas Prolaktin színt férfiaknál?
Tisztelt Doktor nő/úr! Vérvétel során megállapították, hogy a Prolaktin szintem magasabb mint a normális. (637 mIU/L) A vérvétel stresszes volt...