TSH: 6. 79

T Cím!

Vérvétel alkalmával a TSH érték 6, 79

Nyaki ultrahang vizsgálat: A pajzsmirigy jobb lebenye 15x15x42 mm, bal lebeny 15x15x41 mm az isthmus 4 mm. A pajzsmirigy durvább echoszerkezetű, benne mindkét lebenyben több, 4-8 mm nagyságú echoszegény szegélyű, kissé inhomogén echodús göb látható, bal oldalon a legnagyobb 12 mm-es. A nyakon submandibularisan mindkét oldalon látható több, 6-10 mm nagyságú reactív jellegű nyirokcsomó, pathológiás méretű vagy szerkezetű nem figyelhető meg. A submandibularis nyálmirigyek eltérés nélkül. Menagyobbodott mellékpajzsmirigy nem látható.

Pajzsmirigy izotóp vizsgálat: A pajzsmirigy mérsékelten megnagyobbodott, kiszélesedett. A radiofarmakon felvétel megtartott, az eloszlás kissé egyenetlen, de körülírt nagyobb funkcionális göb nem észlelhető. Substernalis kiterjedés nem ábrázolódik.

Szeretném, ha e két vizsgálat eredményét számomra érthetővé tenné. A göbök miatt szükséges -e műtét, illetve mi a további teendőm hova fordulhatok. Azt a választ kaptam az orvostól, hogy TSH 10 feletti értékkel kell csak foglalkozni.Ez azért aggaszt, mert minden hol azt hallja az ember " az időben észrevett dolgokon lehet segíteni"

Aggódom és várom mielőbbi válaszát  Tisztelettel: Anikó

 

Dr. Barcsai Tímea válasza pajzsmirigygöb témában

Kedves kérdező!

 

A pajzsmirigyben talált 1 cm-nél ngyobb göböket kell vizsgálni. Önnél egy ilyen van. Ebből tüszúrássaal kis mintát szoktak venni, amit szakember értékel a göb milyenségének megítélése céljából. A magasabb TSH okát ki kell deríteni (antiTg ill. antiTPO vizsgálattal) , mert ha ezt autoimmun pajzsmiriggyulladás okozza, érdemes hormonpótlást alkalmazni.

Keressen fel endokrinológiai szakrendelést! Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Kérdés: 2009. augusztus 03., 11:21; Megválaszolva: 2009. augusztus 03., 11:21
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy probléma
Tisztelt dr.nő.25 éves nő vagyok.Voltam pajzsmirigy ultrahangon mert hirtelen hiztam 5 kg-ot.az ultrahang leleten a következő áll: A pajzsmirigy bal...
Pajzsmirigy rák
Tisztelt Szakorvos!   A segítéségét kérem egy UH lelet értelmezésében.   "A paizsmirigy rendes nagyságú és szerkezetű...
Pajzsmirigy túltengés
mindkétoldalon 10 miliméteres göb van elmulik e ha szedem a metotirint  
Pajzsmirigygöb
2, 5 éve szeretnénk babát. Fél éve mentem el nőgyógyászhoz. Az alapvizsgálatok jók, elküldött pajzsmirigyhormon vizsgálatra. Ott kiderült...
Biológiailag aktív tesztoszteron...
Tisztelt Doktornő! Férfi hormon szint mérést végeztem el privát laborban, és az eredmények alapján a biológiailag aktív tesztoszteron szintem...