Endokrinológus

Tisztelt Doktornő/doktor úr! Lányom 1 évvel ezelőtti laborvizsgálatán a cortol szintje 778, 0 nmol/l volt. Más betegség miatt járt orvosnál amikor is erre a régi laboreredményre terelődött a szó, a doktornő újabb vérvizsgálatot kért melynek értéke 889, 0 nmol/l. lettt. Ezután ACTH vizsgálat 1, 6. Most végeszték el a dexamethasol tesztet, éjfélkor 2 szem tabletta, reggel vérvizsgálat így a cortisol érték 59, 3 nmol/l.-re ment le. Kérdésem, hogy ez az eredmény Ön szerint mit mutat. Ez az érték így is marad e, vagy szükséges-e más egyéb vizsgálat a biztos diagnózishoz. Köszönöm előre is válaszát. vertesani

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza kortizol témában

Kedves kérdező!

 

A magasabb cortizol szint utalhat betegségre, ezért kellett a dexametason szupressziós tesztet elvégezni. Ennek viszont normális lett az eredménye. Így valószínűleg a stressz (pl. félelem a vérvételtől, orvosi vizsgálattól) okozhatta a magasabb cortizol szintet gyermekénél.

 Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2009. július 24., 10:10; Megválaszolva: 2009. július 24., 10:10
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Erőtlenség, alacsony tesztoszteron...
Tisztelt szakorvos! Immáron 2 éve fennálló eddig még nem diagnosztizált betegségem miatt erőnlétem jelentősen megromlott, csak rövid távon...
Kortizol overnight teszt
Tisztelt doktornő! Voltam egy kortizol overnight teszten és az eredmény 27 nmol/l lett. Referencia értéknek a 171-536 nmol/l tartományt adták meg...
Alacsony kortizol szint
Tisztelt Doktor úr/nő! Én egy 22 éves fiatal lány vagyok és évek óta orvoshoz járok, rossz vérkép miatt valamint állandó vashiány (6) miatt....
Magas kortizol
Nemrég kiderült, hogy a kortizol szintem jelentősen magas (azt hiszem 77) , hasi UH szerint pedig majdnem kétszer akkora az egyik mellékvesém, mint a...
kortizol vs. terhesség
Tisztelt Doktor Úr / Nő! PCOs problémaval küzdök, amire Metformint szedek, 3 hónapja. Úgy látom hat a gyógyszer, mert már van magamtól is...