Endokrinológus

Tisztelt Doktornő/doktor úr! Lányom 1 évvel ezelőtti laborvizsgálatán a cortol szintje 778, 0 nmol/l volt. Más betegség miatt járt orvosnál, amikor is erre a régi laboreredményre terelődött a szó, a doktornő újabb vérvizsgálatot kért melynek értéke 889, 0 nmol/l. lettt. Ezután ACTH vizsgálat 1, 6. Most végeszték el a, dexamethasol tesztet, éjfélkor 2 szem tabletta, reggel vérvizsgálat így a cortisol érték 59, 3 nmol/l.-re ment le. Kérdésem, hogy ez az eredmény Ön szerint mit mutat. Ez az érték így is marad e, vagy szükséges-e más egyéb vizsgálat a biztos diagnózishoz. Köszönöm előre is válaszát. vertesani

WEBBeteg szakértő válasza kortizol témában

Kedves kérdező!   A magasabb cortizol szint utalhat betegségre, ezért kellett a, dexametason szupressziós tesztet elvégezni. Ennek viszont normális lett az eredménye. Így valószínűleg a stressz (pl. félelem a vérvételtől, orvosi vizsgálattól) okozhatta a magasabb cortizol szintet gyermekénél.  Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 24.

Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek

Erőtlenség, alacsony tesztoszteron és...
Tisztelt szakorvos! Immáron 2 éve fennálló eddig még nem diagnosztizált betegségem miatt erőnlétem jelentősen megromlott, csak rövid távon remegő lábakkal...
Kortizol overnight teszt
Tisztelt doktornő! Voltam egy kortizol overnight teszten és az eredmény 27 nmol/l lett. Referencia értéknek a 171-536 nmol/l tartományt adták meg reggel 7-10...
Alacsony kortizol szint
Tisztelt Doktor úr/nő! Én egy 22 éves fiatal lány vagyok és évek óta orvoshoz járok, rossz vérkép miatt valamint állandó vashiány (6) miatt. Magas a süllyedés...
Magas kortizol
Nemrég kiderült, hogy a kortizol szintem jelentősen magas (azt hiszem 77), hasi UH szerint pedig majdnem kétszer akkora az egyik mellékvesém, mint a másik,...
Kortizol vs. terhesség
Tisztelt Doktor Úr / Nő! PCOs problémaval küzdök, amire Metformint szedek, 3 hónapja. Úgy látom hat a gyógyszer, mert már van magamtól is peteérésem....
Kortizol
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Jelentős túlsúllyal küzdök, ami különösen négy éve szabadult el, kislányom születése óta. Lassan a 120 kg-ot közelítem. Két éve...