Melyek a pajzsmirigy-túlműködés tünetei?

Arra gyanakszom, hogy túlműködik a pajzsmirigyem. Melyek a betegség legfontosabb okai és tünetei?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a Pajzsmirigy-túlműködés, tünet témában

Oka az, hogy a pajzsmirigy túl sok hormont termel. Létezik olyan forma, ahol a mirigyben egy túlműködő göb helyezkedik el, és ez okoz fokozott hormontermelést, de előfordul olyan eset is, amikor az egész pajzsmirigy fokozottan működik. Utóbbit nevezzük Basedow-kórnak.

Ezeknél a betegeknél, kiváltó októl függetlenül megjelennek a jellegzetes tünetek. Fogyás fokozott étvágy mellett, hasmenés, gyengeség, remegés, meleg nedves bőr, meleg intolerancia, fokozott izzadás, gyenge koncentrálóképesség, érzelmi labilitás, alvászavar, szívritmus gyorsulása, emelkedett vérnyomás. Nőknél menseszavar jöhet létre. A tünetek különböző mértékben lehetnek jelen.

A gyógyítás a kiváltó októl függ. Lehetséges hormonképződést csökkentő gyógyszerek adásával, de az is előfordulhat, hogy műtétre, vagy felnőtteknél izotópos kezelésre van szükség.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 15., 13:22; Megválaszolva: 2009. július 15., 13:22
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás
Pajzsmirigy
Tsh ingadozik
Inzulinrezisztencia
Pajzsmirígy