Melyek a pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis) tünetei?

Honnan tudhatom, hogy pajzsmirigy-alulműködésben szenvedek? Mi okozza ezt, és mit lehet tenni ellene?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza pajzsmirigy, pajzsmirigy-alulműködés, tünet témában

Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, a betegek fáradtságról, aluszékonyságról panaszkodnak, koncentrációképességük, romlik. A hideget rosszul tűrik, hajhullás léphet fel, bőrük száraz, székrekedés és hízás alakul ki. Szívverésük lassul, nőknél rendszertelenné válik a menses.

Gyermekekben a növekedés lelassul, bár sokszor csak az iskolai teljesítmény romlásáról számolnak be a szülők.Terhességben a jó pajzsmirigyműködés elengedhetetlen feltétele a születendő gyermek megfelelő idegrendszeri fejlődésének.

A kiváltó okok sokfélék lehetnek, jódhiány, gyulladás, műtét következménye, stb. A betegség gyógyítása a pajzsmirigyhormonok pótlásával lehetséges. Ez az összes tünetet visszafordítja, és a beteg panaszmentessé válik, ám később is rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 15., 13:19; Megválaszolva: 2009. július 15., 13:19
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Culevit szedése
Tisztelt Dr Úr/Dr Nő! Édesanyámat nemrég áttétes petefészek rákkal diagnosztizálták, a kezelést még nem kezdték meg. Lesz kemoterápia és...
Anti-tpo magas
Tisztelt Doktor/Doktornő! Labor vizsgálaton voltam és az alábbi eredményeim lettek Tsh 2,090 mIU/L Szabad T4. 14,00 pmol/L Szabad T3. ...
Érdemes endokrinológust felkeresni?
Tisztelt Doktor nő / Doktor úr! Nemrégiben volt egy nagylabor vérvételem, ahol a következő eredményeket kaptam: TSH 6,27 (0,55-4,78) | szabad T4...
Pajzsmirigy alulműködés?
Tisztelt Doktornő! Vérmintából véve az alábbi pajzsmiriggyel kapcsolatos értékeim vannak: FT4: 9.98 pmol/l (referencia: 7,86-14,41) TSH: 2,783...
Pajzsmirigy és nemi vágy
Üdvözlöm! 50 éves vagyok, 15 éve diagnosztizáltak nálam autoimmun pajzsmirigy betegséget. 10 éve szedek Letrox tablettát, egészen a tavalyi évig...