Jódhiányos struma - Mennyi jód szükséges?

Hogyan biztosíthatom szervezetem számára a megfelelő jódbevitelt? Terhesség alatt mennyi az optimális dózis?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a jód, struma, jódhiány, jódpótlás témában

A pajzsmirigyhormonok képződéséhez megfelelő jódbevitel szükséges. Súlyosan jódhiányos területeken az ott élőkben nem termelődik megfelelő mennyiségű pajzsmirigyhormon.

A jód enyhe hiányában a pajzsmirigy általában termel elegendő pajzsmirigyhormon mennyiséget, ennek azonban ára van. A mirigy megnagyobbodik, struma vagy más néven golyva alakul ki.

Megelőzése megfelelő jódbevitellel lehetséges. Erre Magyarországon rendelkezésre áll a jódozott konyhasó, aminek fogyasztása az ország egész területén javasolható. Terhesség és serdülés idején a megfelelő jódbevitel még fontosabb. Terhesség esetén napi 150-200 mikrogramm, serdülőkorban napi 100-200 mikrogramm többletjód bevitele kívánatos a jóddal rosszul ellátott területeken.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 15., 12:25; Megválaszolva: 2009. július 15., 12:25
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás
Pajzsmirigy
Tsh ingadozik
Inzulinrezisztencia
Pajzsmirígy