Ön szerint is Cushing kór vagy szindróma?

Kedves Doktor NŐ / Doktor ÚR! Segítségét szeretném kérni hormoneredményeim értelmezésében, Nagyon el vagyok keseredve. 31 éves nő vagyok. Gyermekkorom óta enyhébb súlyproblémákkal küzdök, de kb 6 éve kezdtem el extrém módon hízni. 170 cm vagyok és májusban 117 kg-ot mutatott a mérleg. Sehogyan sem tudtam magam fékezni. Gyermekkoromban pajzsmirigy elégtelenséget diagnosztizáltak. Pár hónapig gyógyszeresen kezeltek. Utána (már felnőtt koromban) rutin vérvizsgálatok során, mindíg kértem a TSH ellenőrzést, de mindíg határértéken belül mozgott. Kb 10 éve hiperprolaktinémiával diagnosztizáltak, mely szintén 2 hónapos gyógyszeres kezelést követően normalizálódott. Menstruációm általában normális volt. Körülbelül 2 éve vettem észre furcsa dolgokat magamon: fokozott szörnövekedés és pattanások az arcon; hajhullás; a lerakódott zsír a hasi tájékra koncentrálódott ; striák a hason, melyek már gyerekkorban megvoltak csak enyhébb változatban ; fokozottabb izzadás, mely éjszaka még intenzívebb és inkább a nyak körül tapasztalható ; a meleget nem bírom elviselni ;hőhullámok gyötörnek; nagyfokú fáradékonyságot tapasztalok; kb 1 éve a ciklusom kimaradt és csak egy állandó és folyamatos "pecsételésem" van. Januárban 3 cm-es myomát találtak a méhemben. 5 éve viselek IUD-t. Februárban diagnosztizálták a magas vérnyomást és a diabétes mellitust (hiperinzulinémával) . Májusban kórházi kivizsgálásra hívtak be. Vérvizsgálatok eredményei (ezeket menstruációs ciklustól függetlenül vették le, mivel ekkor már ciklusom nem volt): (07: 00): FSH: 5, 33 IU/I, LH: 6.90 IU/I, Totál tesztoszteron: 1.76 nmol/l, Prolaktin: 22, 24 ng/ml, TSH: 3, 3 mU/L, DHEAS: 2, 79 umol/l, ACTH: kevesebb mint 2, 0pg/ml, SHBG: 13.6 nmol/l, ösztradiol meghatározás: 175.5 pmol/l, Androsztendion: 4, 35ng/ml, 17-OH progeszteron (ACTH terhelés 0p):3, 67nmol/l, 17-OH progeszteron (ACTH terhelés 60p):8, 48 nmol/l, Kortizol meghat (ACTH terhelés 0p):402, 7556 nmol/l, Kortizol meghat (ACTH terhelés 60p):857, 9246 nmol/l, Kortizol meghat. éjfélkor: 44, 1376 nmol/l. Dexametazon fékezés(5 napig 4x0, 5 mg) : Cortisol: 2, 8 nmol/l, 17OH progeszteron: 2, 89 nmol/l, tesztoszteron: 1, 31 nmol/l, DHEAS: 1, 46 umol/l, Androsztendion: 3, 56 ng/ml Hüvelyi ultrahangon a petefészek PCO-s jellegű képet mutat. Az számomra már világossá vált, hogy a PCOS elméletileg bizonyított, de mennyire valószínű a Cushing kór vagy szindróma? Gyakorlatilag a külső tüneteket abszolút produkálom. Még egy kisebb bölénypúpom is van. ACTH és TSH kontrollt javasoltak. Felmerült még a 21-hidroxiláz deffektus is. Kérem segítsen értelmezni az eredményeket! Augusztusra kaptam időpontot az endokrinológiára, addig csak önmagamban őrlődöm. PCOS-em van? Vagy Cushingom? Vagy mindkettö? Esetleg CAH? Elnézését kérem, hogy ilyen hosszúra sikerült a levelem, de úgy éreztem, hogy talán az előzmények is fontosak lehetnek. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza ehízás témában

Kedves kérdező!

 

A Cushing-szindróma fennállásakor a dexametason nem tudja csökkenteni a kortizolt. Önnél csökken, így a betegség nem áll fenn.

Az ACTH terheléskor a 17OHP szintje nem emelkedett kórosan, viszont a kortizol megfelelően nőtt, így CAH-ja sincs.

A túlsúly striákat, PCOS-t, inzulinrezisztenciát is okoz, és a PCOS miatt ciklus teljesen felborulhat, többek között a fokozott férfi nemi hormon termelés miatt. Utóbbi okozza a fokozott szőrnövekedését és a pattanásait.

Ilyenkor a szénhidrát anyagcserezavar kezelése és a túlsúly csökkentése az elsődlegesen fontos. Ez megoldaná az összes panaszát.

Tudom, hogy nagy elszántság és akaraterő szükséges a fogyáshoz, de higyje el, megéri. Számoja a kalóriákat, változatosan és kis adagokban étkezzen, naponta 5 alkalommal. Este 18 óra után már nem fogyasszon semmit. Napi 1200-1400 kCal tartása lenne szükséges. E mellett legalább egy héten 3-4 alkalommal testmozgás kellene. Ez először csak tempós séta, majd, ha már fogyott és jobban bírja, kerékpározás, majd akár kocogás is lehet.Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2009. július 14., 23:27; Megválaszolva: 2009. július 14., 23:27
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy lelet
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...