Örökletes?

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Örömmel láttam oldalukon, hogy speciális, ritka betegségek esetén minden bizonnyal Önöknél szakszerű választ kaphatok.

Múl héten szerdán munkahelyemről erős szívdobogás miatt a sürgősségi rendelésre kellett mennem. Akkori vérnyomásom 130/80 volt, pulzusom pedig 140/min. EKG-t készítettek, de az orvos szerint semmi komoly rendellenesség nem volt tapasztalható. Kivizsgálás után be kellett vennem egy szem Betalock 50mg-os tablettát. Fél óra múlva megismételték az EKG-t, melyen rendellenesség ismét nem volt tapasztalható. A pulzusom ekkor már 106/min-re csökkent.

Másnap hasonló tünetekkel ismét orvoshoz fordultam. A vérnyomásom ekkor 120/80 volt, apulzusom pedig 100/min. EKG-t ismét készítettek. Ekkor előírták a Betalock ZOK retard 50mg-os tabletta napi 2x1/2 szedését. A doktornő beutalót írt vérvételre melynek eredménye a következő lett: TSH3: 0, 02 uUI/ml, FT3: 17, 87 pmol/l, FT4: 47, 46 pmol/l.

Tegnap pajzsmirigyem ultrahangos vizsgálatán vettem részt, ahol a következőket állapítottál meg: mindkét lebenyem inhomogén szerkezetű, számos 2-4 mm-es echoszegény területtel tarkított. A vizsgálatot végző doktornő szerint a pajzsmirigyem gyulladt állapotban van és 2-3 hetes gyógyszeres kezeléssel kikúrálható.

Fenti eredményekkel mai napon endokrinológiai rendelésen jártam, ahol a vizsgálatot végző doktorúr az egy nappal előtte elvégzett vizsgálattal ellentétben azt állapította meg, hogy örökletes betegségről van szó (családban tapasztalható pajzsmirigy probléma - édesanyámnál - azonban neki pajzsmirigy alulműködése van) , ami eddig azért nem jelentkezett, mert a szervezetem ellenállt. Ezt ő arra alapozta, hogy a pulzusszámom gyermekkorom óta 90/min körül alakult és izzadékony voltam. (kiegészítésben megjegyezném, hogy testsúlyom normális, 160 cm vagyok és 50 kg)

A doktor úr az egy nappal korábbi vizsgálathoz képest egy életre szóló gyógyszeres kezelést prognosztizált, amely számomra hihetetlen. A doktor úr Metothyrin gyógyszert írt fel, melyből az első 10 napon 4x1 szemet kell szednem, utána pedig 3x1-et. A korábban felírt Betalock tablettát fokozatosan kell elhagynom.

Kérném a tanácsát az ügyben, hogy milyen módon lehetne a betegségemet pontosan diagnosztizálni és előre jelezni a várható gyógyszeres kezelés hosszát. (feltételezett örökletes betegség esetén az állítás valóságát orvosi vizsgálattal kideríteni)

Bízom mielőbbi szakszerű válaszában, melyet előre is nagy tisztelettel köszönök!

Viktória

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza pajzsmirigy témában

Kedves Viktória!

 

Önnek pajzsmirigy túlműködése van, amelyre a Metothyrin szedése szükséges. A Betaloc-Zok a betegség elején javasolt, mert amint a Metothyrin szedése következtében normálissá válik a pajzsmirigy hormon szintje, pulzusszáma rendeződik és a Betaloc már elhagyható.

A pajzsmirigybetegségekre való hajlam, -tehát nem maga a betegség- öröklődik. Egyes családtagokban alulműködés, míg másokban túlműködés alakulhat ki, de van akikben nem is jelenik meg pm. probléma. A betegség -legvalószínűbben a leírtak alapján- autoimmun eredetű, ilyenkor a szervezet immunrendszere saját maga ellen fordulva okoz betegséget. Ez az autimmunitás általában megmarad, de a betegsége gyógyszerekkel kezelhető. A gyógyszeres kezelés 2 évig tart, ekkor elhagyjuk. Ha a beteg visszaesik újrakezdhető a gyógyszeres kezelés, de ekkor már egyéb terápiák is szóba jöhetnek. Ezt ilyen esetben a betegségét kezelő orvosával tudja majd magbeszélni.

 Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2009. július 13., 09:18; Megválaszolva: 2009. július 13., 09:18
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy lelet műtét után
Pajzsmirigy
Pajzsmirigy UH lelet alapján van-e...
Pajzsmirigy göb
TSH érték terhesség alatt