Alacsony Trombocita

Tisztelt doktor nő/úr!

2008 december óta vagyok vérszegény, azóta havi szinten járok korházba mert annyira lecökken a Trombocita szám 50/55 re. Mi lehet a kiváltó oka ennek? lehet e valami köze anak, hogy engem 2008 juniusban pajzsmirigyel műtöttek, és azóta L-thyroxin szedek, a pajzsmirigy jól működik azóta. De lehet valami mellékhatása a műtétnek vagy a gyógyszernek hogy nem termel a csontvelő? Kérem ajánljank nekem valami gyógyszert vagy kezelést.

Köszönettel

 

WEBBeteg szakértő válasza pajzsmirigy műtét témában

Kedves kérdező!

 

A trombocyta szám csökkenése nem vérszegénység. Ilyenkor a véralvadásban szerepet játszó vérlemezke szám csökken kóros mértékben. (trombocyta=vérlemezke) A pajzsmirigy műtét ill. a hormonpótlás nem okoz ilyen problémát, de autoimmun probléma állhat a háttérben. Ezt a kezelőorvosa tudja megmondani. Ha a pajzsmirigyműtét is autoimmun betegség miatt volt, annyi összefüggés esetleg lehet, hogy akinél egy autoimmun betegség előfordul, az a többire is fokozottan hajlamos. De a pontos betegségeit nem ismerem, ezért ezek csak feltételezések.

A kezelést a gondozó orvosával kell egyeztetnie.

 Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

WEBBeteg szakértő
Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2009. július 14., 23:18 ;Megválaszolva: 2009. július 14., 23:18
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Nincs tachystin
18 éve teljes pajzsmirigy kiirtásom volt, beleértve a mellékpajzsmirigyeket is, rosszindulatú daganat miatt. Azóta a kalcium anyagcsere, szabályozás...
Gyógyszer abbahagyásának...
Jó napot! Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben valaki sokáig nagy dózisú szteroidot szed, majd azt hirtelen abbahagyja, milyen tünetei, illetve...
Szédülés, gyomorpanaszok
Tisztelt Doktor Nő! A problémám eléggé összetett. Több hónapja szédülés, nyaki fájdalom étvágytalanság, időnként éjszakai izzadás...
T4 helyett kombinált T3/T4 terápia...
Tisztelt Doktornő! Feleségem (42) pajzsmirigyét 15 éve eltávolították, azóta Eutyrox-ot szed, TSH szintje kontrollált. A kezelés dacára...
Cukoréhség