Letrox

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Folyamatosan keresem a választ a "Válaszok"-ban a 06/18-án feltett kérdésemre, de sajnos eddig nem találtam rá, ezért újra próbálkozom.

A problémám az, hogy kb. 6 éve tudok magas prolactin-szintemről, ezért már több endokrinológus javaslatára kisebb-nagyobb megszakításokkal szedtem a bromocriptint, amely mindig levitte ugyan a fent említett hormonszintet, de soha nem szüntette meg a hajhullást, bőrproblémákat.

A legutóbbi vizsgálat során a prolaktin mellett megnéztük a TSH-szintet is, amely 3.56 mIU/L volt. Ezt a kezelőorvos magasnak ítélte,  ezért szednem kellett naponta egy Letroxot, amely 3 hónap múlva levitte a TSH-t 0.08 miU/L-re. (A prolactin maradt 830 miU/L, ezért most újra elkezdtem a bromocriptin szedését) . Viszont a kezelőorvos szerint továbbra is szednem kellene a Letroxot is felére csökkentett adagban. Kérdésem az, hogy nem lenne-e jobb elhagyni a Letroxot, ha már így is ennyire lecsökkentette a TSH-t, kiderült, hogy nem a pajzsmirigy okozza a magas prolactint (mennem kell MR-vizsgálatra) , továbbá az utóbbi időben folyamatosan feszül a pajzsmirigy, amely a gyógyszer szedése előtt egyáltalán nem volt jellemző. (A pajzsmirigy UH -melyet a Letrox szedése után 3 hónappal végeztünk el- inhomogénnek mutatta mindkét lebenyt, és találtak egy 5mm-es göböt is) . Tehát nem tudom, hogy nem árt-e többet ez a gyógyszer, mint amennyit használ.

Várom szíves válaszukat.

Köszönettel

MM   

 

WEBBeteg szakértő válasza pajzsmirigy témában

Kedves kérdező!

 

Önnek ún. subklinikus pajzsmirigy alulműködése van. Ennek a hátterében állhat pl.gyulladás, de jódhiány is. A kezelés eltérő. Ilyenkor pajzsmirigy ellenes antitest vizsgálat javasolt és ha megvan az ok, annak függvényében vagy hormonkezelés, vagy jódpótlás válhat szükségessé.

Érdemes ezzel foglalkozni, endokrinológus felkeresését javaslom.

 Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2009. július 06., 11:05; Megválaszolva: 2009. július 06., 11:05
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Endokrinológiai vizsgálati lap...
Gyermek endokrinológia, pajzsmirigy...
Alacsony TSH, de normális T3;T4
Laborcsomag és szakorvosi javaslat...
Van-e autoimmun probléma?
Tisztelt Webbeteg! Lányom 36 éves, 4 feletti (5) TSH értékére (5) háziorvosi tanácsra 2 éve recept nélküli szelént szed, amivel 1,5-2,5 közöttire...