Letrox

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Folyamatosan keresem a választ a "Válaszok"-ban a 06/18-án feltett kérdésemre, de sajnos eddig nem találtam rá, ezért újra próbálkozom.

A problémám az, hogy kb. 6 éve tudok magas prolactin-szintemről, ezért már több endokrinológus javaslatára kisebb-nagyobb megszakításokkal szedtem a bromocriptint, amely mindig levitte ugyan a fent említett hormonszintet, de soha nem szüntette meg a hajhullást, bőrproblémákat.

A legutóbbi vizsgálat során a prolaktin mellett megnéztük a TSH-szintet is, amely 3.56 mIU/L volt. Ezt a kezelőorvos magasnak ítélte,  ezért szednem kellett naponta egy Letroxot, amely 3 hónap múlva levitte a TSH-t 0.08 miU/L-re. (A prolactin maradt 830 miU/L, ezért most újra elkezdtem a bromocriptin szedését). Viszont a kezelőorvos szerint továbbra is szednem kellene a Letroxot is felére csökkentett adagban. Kérdésem az, hogy nem lenne-e jobb elhagyni a Letroxot, ha már így is ennyire lecsökkentette a TSH-t, kiderült, hogy nem a pajzsmirigy okozza a magas prolactint (mennem kell MR-vizsgálatra), továbbá az utóbbi időben folyamatosan feszül a pajzsmirigy, amely a gyógyszer szedése előtt egyáltalán nem volt jellemző. (A pajzsmirigy UH -melyet a Letrox szedése után 3 hónappal végeztünk el- inhomogénnek mutatta mindkét lebenyt, és találtak egy 5mm-es göböt is) . Tehát nem tudom, hogy nem árt-e többet ez a gyógyszer, mint amennyit használ.

Várom szíves válaszukat.

Köszönettel

MM   

 

WEBBeteg szakértő válasza pajzsmirigy témában

Kedves kérdező!   Önnek ún. subklinikus pajzsmirigy alulműködése van. Ennek a hátterében állhat pl.gyulladás, de jódhiány is. A kezelés eltérő. Ilyenkor pajzsmirigy ellenes antitest vizsgálat javasolt és ha megvan az ok, annak függvényében vagy hormonkezelés, vagy jódpótlás válhat szükségessé. Érdemes ezzel foglalkozni, endokrinológus felkeresését javaslom.  Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 06.

Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek

TSH érték jelentős változása
Kedves Doktornő! 2023.10 havi vérképen az alábbi pajzsmirigyre vonatkozó értékek jelentek meg: -TSH: 4,6 -T4: 18,1 Pár éve fennálló pajzsmirigy-alulműködés...
Pajzsmirigy
Tisztelt Doktornő /Úr! Csináltam egy pajzsmirigy labort, de sajnos még nem sikerült kiértékeltteni az eredményt, mivel külföldön vagyok. Így nem tudom, hogy...
Pajzsmirgy autoimmun ultrahang eltérés...
Tisztelt Drnő! 2023.03.23.-án elmentem pajzsmirigy ultrahangra, ahol az ultrahangos orvos az alábbiakat írta a leletemre és azt mondta, hogy autoimmun...
Gyermek pajzsmirigy érték emelkedett
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Gyermekem laborleletén a szabad T3 (fT3) értéke 6.82 pmol/l, a referenciához képest emelkedett. A többi pajzsmirigy eredménye a...
Erős menstruáció
Kedves Doktor Úr! 40 éves nő vagyok, egy 8 éves gyermek édesanyja. A terhességem, a szülés teljesen problémamentesen zajlott, eddig semmilyen nőgyógyászati...
Pajzsmirigy UH lelet
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesanyám az alábbi pajzsmirigy ultrahang leletet kapta. Sajnos javaslatot, és diagnózist nem tartalmaz, amit a háziorvos sem értett....