Mellékvese probléma

Tisztelt doktornő.

Lányom 16 éves és 90 kg-os. A combjain, hasán, mellein  hasonló csikok vannak mint a terhességi csikok. Tavaly végigcsinált egy fogyókurát amit egy endokrinológus állitott össze, de nem fogyott csak b.5 kg-ot egy honap alatt. Az iden megcsináltuk a kortizol analizist, ahol a normál érték 60 fölött van és az övé 35. Szeretném tudni, hogy mellékvese problémája van, lehet ezt gyógyitani és milyen modon.

Előre is köszönöm a válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza stria témában

Kedves kérdező!

 

Túlsúlyt és striákat a mellékvese részéről a mellékvesekéreg fokozott hormontermelése tud okozni. A mellékvesekéreg kortizol hormonja ilyen esetben magas lenne. A hormon levételének időpontja befolyásolja az eredményt, mivel az elválasztás a nap folyamán változik. (éjjel 23-24 óra között alacsony, hajnalban a legmagasabb)

Önöknél ennek a hormonnak a szintje alacsonyabb a megadott normál tartománynál, bár azt nem írta mikor volt a vérvétel. Az alacsony kortizol szint nem okoz elhízást.

Ilyenkor inkább a vérvétel időpontja késik a kortizol elválasztás csúcspontjához képest.

Véleményem szerint a lányán a striák a túlsúly következményei. A fogyókúra csak akkor sikeres, ha az nem "kúra" hanem életmódváltás. Napi 1200 kCal energiatartalmú, kiegyensúlyozott, zöldségekben gazdag diéta tartása, ötszöri napi elosztásban, valamint legalább heti 4-5 naapon végzett aerob testmozgás meg fogja hozni a gyümölcsét.

 Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2009. július 06., 11:11; Megválaszolva: 2009. július 06., 11:11
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Normális vércukor mellett is lehet...
Pajzsmirigy,nyirok csomók
Szputnyik - Hashimoto
Inzulinrezisztencia? Esetleg...