Pajzsmirigy eredmény

Tisztelt Webdoktor!

Pajzsmirigy vizsgálatom eredményének értékelését szeretném kérni. A vérvételem eredménye a következő:

TSH 3GEN - 6, 540 mIU/mL, FT4 - 1, 08 ng/dl, SE koleszterin- 5, 6 mmol/l, HDL-koleszterin 1, 9 mmol/l.

Az interneten szakorvosok által publikált oldalakon olvastam, hogy a magas TSH érték alulműködést jelent, attól függetlenül, hogy az FT4 szint még normális. Ez az eredmény nem klinikai eset, de érdemes kezeltetni, mivel az alulműködés meddőséghez is vezethet.

Több olyan tünetem is van, melyekre évek óta nem találok választ.

Pl.: a hajam  rettenetesen száraz és hullik, kemény diéta és edzés mellett sem tudok fogyni, a menstruációm rendszertelen és fájdalmas - a nőgyógyászok pedig elküldenek a problémámmal - mindig nagyon fáradékony vagyok, a szemem alól a fekete karikákat nem tudom eltüntetni, akármennyit alszom,  de ami a legjobban zavar,   hogy egy ideje nem tudok koncetrálni, teljesen le vagyok mind szellemileg, mind fizikailag lassúlva, úgy érzem butulok, pedig még csak 32 éves vagyok.

Egy természetgyógyász azonban nemrég azt mondta, hogy valószínűleg meg kellene vizsgáltatnom a pajzsmirigy működést.

A vérvétel eredménye alapján az endokrinológus kinevetett, mondván,  nekem semmi bajom,  a pajzsmirigyem normálisan működik. Az ultrahang vizsgálat szerencsére nem mutatott szervi eltérést, de az az orvos is azt mondta, hogy a működésében eltérés van.

Csak szeretnék Öntől is megkérdezni, hogy valóban szükségtelen a továbbiakban ezzel a dologgal foglalkoznom és keressem máshol a válaszokat a tüneteimre? Ha mégis alulműködésről van szó ilyen értékeknél a gyógyszeres kezelés már segíthet (pl. súlycsökkenés)?

Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza pajzsmirigy témában

Kedves kérdező!

 

Önnek ún. subklinikus pajzsmirigy alulműködése van. Ennek a hátterében állhat pl.gyulladás, de jódhiány is. A kezelés eltérő. Ilyenkor pajzsmirigy ellenes antitest vizsgálat javasolt és ha megvan az ok, annak függvényében vagy hormonkezelés, vagy jódpótlás válhat szükségessé.

Érdemes ezzel foglalkozni, endokrinológus felkeresését javaslom.

 Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2009. július 06., 11:02; Megválaszolva: 2009. július 06., 11:02
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik - Hashimoto
Inzulinrezisztencia? Esetleg...
Pajzsmirigy lelet
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás