Ingadozó hormonszint, endokrinológiával összefüggő kérdés

Kedves Doktornő! Az alábbi leleteim vannak tegnapról. TSH: 1, 81 / 0, 4-4 Tesztoszteron: később Progeszteron: 0, 2 / 0, 48-24 Prolactin: 29, 96 / 0, 33-27, 33 FSH: 3, 3 / 1.0-153.0 LH: 72 / 0, 9-74, 2 FSH/LH hányados: 0, 46 Estradiol: 223 - 12.0-237.0 Régebben kétszer mértek 4 feletti TSH-t, többször 21-25 közötti prolaktint, tünetek: tejcsorgás, fejfájás, hízás (nehéz fogyás) , kialakult állítólag enyhe endometriózis (közösülésnél néha erős szúró fájdalom) , hüvelyi ciszta (nem zavaró, azt mondják nem kell kivenni, leszívni) , gyors látásromlás mínuszba, erős stressz (pontosabban sztressz tűrés képtelenség) , idegesség. Régen közel 10 évig szedtem előbb Tri-Regolt majd Marvelont, utána 5 évig (27-32 évem között) minispirálom volt. Jelenleg 34 éves vagyok, 21 éves koromban volt egy terhességmegszakításom. Azóta terhesség nem volt, nem is próbálkoztam. A jelenlegi prolaktin szint 20 napig szedett napi egy szem bromocriptin bevétele utáni eredményt mutat, tejcsorgás préselésre még mindig van, kevés de van. Ezt a pszichiáterem javasolta, hogy szedjem, mert szerinte befolyásolja a hangulatingadozást, de 20 nap után a mellékhatások miatt letettem, meg nem is voltam biztos a dologban. Ő eredetileg azt mondta 10 napig elég szedni, az lehúzza, és egyáltalán nem gond, ha lehúzzuk akár nullára. Ezek kívül 2*850 mg Meforalt szedek endokrinológus belgyógyász javaslatára, emelkedett reggeli inzulinszint és a fogyási nehézségek miatt. Voltam már fizetős szakrendelésen (rengeteg pénz) , kórházi rendelésen, nem tudják, hogy mi a bajom. 1) Milyen irányba induljak el újra, egyáltalán erőltessem-e tovább a kivizsgálásokat és milyen kivizsgálásokat? 2) Nőgyógyászom MR-t nem akart kérni. Erőltessem esetleg az MR-t hipofízis adenóma kizárása miatt? 3) Bármi más tanácsot szívesen fogadok. Plusz endokrin info: antitestek kétszeri ellenőrzésre is rendben, magas eozinofil szint miatt féregpete és allergia kizárva. Köszönettel, Marianna

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza hormonvizsgálat témában

Kedves Marianna!

A hormoneredmények egy részét csak akkor lehet pontosan értékelni, ha ismert, hogy hanyadik ciklusnapon (tehát a menses 1. napjától számított hanyadik napon) történt a vérvétel, hiszen a szintjük változik folyamatosan a ciklus alatt.

A prolaktin szintje szintén mutat még egy nap folyamán is ingadozást, de amennyiben tüneteki vannak a magas prolaktinszintnek, úgy a gyógyszeres kezelés indokolt, amit nem pszichiáter, hanem belgyógyász-endokrinológusnak kell felírnia. Így, az MR-t sem a nőgyógyásznak kell kérnie, hiszen nem az ő hatásköre, hanem az endokrinológusnak, ha indokoltnak tartja, javaslom őt keresse fel a tejcsorgás, fejfájás panaszaival, hogy megfelelően legyen kezelve.

A másik az endometriosis. Nem írja, hogy bármilyen mintavétel történt-e, márpedig az endometriosist csakis mintavétellel lehet igazolni. Ha igazolt az endometriosis, akkor pedig azt is kezelni kell. Nem ír semmit a petefészkekről, ha esetleg UH vizsgálat nem volt, akkor azt is érdemes ellenőrizni.

Tehát amit javaslok, hogy nem kell fizetős rendelésre járnia, hanem egy nagyobb egészségügyi centumba (klinikákra) kérjen beutalót háziorvosától belgyógyász-endokrinológia, és nőgyógyászati szakrendelésre, így egy centrumon belül több szakma képviselője is követni tudja állapotát, talán így nem fog elaprózódni a betegsége.

 Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. június 20., 18:52; Megválaszolva: 2009. június 20., 18:52
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték
Terhességi pajzsmirigy értékek