Ingadozó hormonszint, endokrinológiával összefüggő kérdés

Kedves Doktornő! Az alábbi leleteim vannak tegnapról. TSH: 1, 81 / 0, 4-4 Tesztoszteron: később Progeszteron: 0, 2 / 0, 48-24 Prolactin: 29, 96 / 0, 33-27, 33 FSH: 3, 3 / 1.0-153.0 LH: 72 / 0, 9-74, 2 FSH/LH hányados: 0, 46 Estradiol: 223 - 12.0-237.0 Régebben kétszer mértek 4 feletti TSH-t, többször 21-25 közötti prolaktint, tünetek: tejcsorgás, fejfájás, hízás (nehéz fogyás), kialakult állítólag enyhe endometriózis (közösülésnél néha erős szúró fájdalom), hüvelyi ciszta (nem zavaró, azt mondják nem kell kivenni, leszívni), gyors látásromlás mínuszba, erős stressz (pontosabban sztressz tűrés képtelenség), idegesség. Régen közel 10 évig szedtem előbb Tri-Regolt majd Marvelont, utána 5 évig (27-32 évem között) minispirálom volt. Jelenleg 34 éves vagyok, 21 éves koromban volt egy terhességmegszakításom. Azóta terhesség nem volt, nem is próbálkoztam. A jelenlegi prolaktin szint 20 napig szedett napi egy szem bromocriptin bevétele utáni eredményt mutat, tejcsorgás préselésre még mindig van, kevés de van. Ezt a pszichiáterem javasolta, hogy szedjem, mert szerinte befolyásolja a hangulatingadozást, de 20 nap után a mellékhatások miatt letettem, meg nem is voltam biztos a dologban. Ő eredetileg azt mondta 10 napig elég szedni, az lehúzza, és egyáltalán nem gond, ha lehúzzuk akár nullára. Ezek kívül 2*850 mg Meforalt szedek endokrinológus belgyógyász javaslatára, emelkedett reggeli inzulinszint és a fogyási nehézségek miatt. Voltam már fizetős szakrendelésen (rengeteg pénz), kórházi rendelésen, nem tudják, hogy mi a bajom. 1) Milyen irányba induljak el újra, egyáltalán erőltessem-e tovább a kivizsgálásokat és milyen kivizsgálásokat? 2) Nőgyógyászom MR-t nem akart kérni. Erőltessem esetleg az MR-t hipofízis adenóma kizárása miatt? 3) Bármi más tanácsot szívesen fogadok. Plusz endokrin info: antitestek kétszeri ellenőrzésre is rendben, magas eozinofil szint miatt féregpete és allergia kizárva. Köszönettel, Marianna

Dr. Farkas Ágnes válasza hormonvizsgálat témában

Kedves Marianna! A hormoneredmények egy részét csak akkor lehet pontosan értékelni, ha ismert, hogy hanyadik ciklusnapon (tehát a menses 1. napjától számított hanyadik napon) történt a vérvétel, hiszen a szintjük változik folyamatosan a ciklus alatt. A prolaktin szintje szintén mutat még egy nap folyamán is ingadozást, de amennyiben tüneteki vannak a magas prolaktinszintnek, úgy a gyógyszeres kezelés indokolt, amit nem pszichiáter, hanem belgyógyász-endokrinológusnak kell felírnia. Így, az MR-t sem a nőgyógyásznak kell kérnie, hiszen nem az ő hatásköre, hanem az endokrinológusnak, ha indokoltnak tartja, javaslom őt keresse fel a tejcsorgás, fejfájás panaszaival, hogy megfelelően legyen kezelve. A másik az endometriosis. Nem írja, hogy bármilyen, mintavétel történt-e, márpedig az endometriosist csakis mintavétellel lehet igazolni. Ha igazolt az endometriosis, akkor pedig azt is kezelni kell. Nem ír semmit a petefészkekről, ha esetleg UH vizsgálat nem volt, akkor azt is érdemes ellenőrizni. Tehát, amit javaslok, hogy nem kell fizetős rendelésre járnia, hanem egy nagyobb egészségügyi centumba (klinikákra) kérjen beutalót háziorvosától belgyógyász-endokrinológia, és nőgyógyászati szakrendelésre, így egy centrumon belül több szakma képviselője is követni tudja állapotát, talán így nem fog elaprózódni a betegsége.  Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. június 20.

Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek

Progeszteron szint
Üdvözlöm! Szeretném megtudni, hogy a progeszteron szintnek mi a normál értékhatára? Interneten ezt találtam: Női progeszteron – follikuláris fázis0,57 – 7,7...
Hormonvizsgálat
Kedves Doktor Úr! A ciklusom 4. és 22. napján csináltattam vérvételt, aminek az eredménye az alábbi lett: 4. napon: TSH: 0,635 mIU/L, FT4: 14,26 pmol/L,...
Labor lelet, lehet e ez meddőség jele...
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Van okom aggodalomra ezekkel a leletekkel? Ciklusom28-31ingadozik a ciklus 4.napján történt a vérvétel. 26 éves vagyok az uhn a bal...
Női hormon laborvizsgálat
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! PCOS gyanúja miatt hormonvizsgálatra küldtek. A doktor úr aki elrendelte a vizsgálatot, nem emelte ki, hogy mikor kell mennem...
Inzulinrezisztencia és vérzéshiány
Tisztelt drNő! Fogamzásgátló elhagyása utáni fél éves vérzéshiány miatt küldtek kivizsgálásra.kérdésem, hogy a terheléses cukor értékeim jelenzenek e...
Hormonvizsgálat, PCOS, meddőség
A probléma a következő. Egy év alatt 14-15 kg-ot fogytam mostanáig. Sajnos nem tudtam időben megállni és jelenleg 172 cm magasságomhoz 48 kg társul, ami...