Ingadozó hormonszint, endokrinológiával összefüggő kérdés

Kedves Doktornő! Az alábbi leleteim vannak tegnapról. TSH: 1, 81 / 0, 4-4 Tesztoszteron: később Progeszteron: 0, 2 / 0, 48-24 Prolactin: 29, 96 / 0, 33-27, 33 FSH: 3, 3 / 1.0-153.0 LH: 72 / 0, 9-74, 2 FSH/LH hányados: 0, 46 Estradiol: 223 - 12.0-237.0 Régebben kétszer mértek 4 feletti TSH-t, többször 21-25 közötti prolaktint, tünetek: tejcsorgás, fejfájás, hízás (nehéz fogyás) , kialakult állítólag enyhe endometriózis (közösülésnél néha erős szúró fájdalom) , hüvelyi ciszta (nem zavaró, azt mondják nem kell kivenni, leszívni) , gyors látásromlás mínuszba, erős stressz (pontosabban sztressz tűrés képtelenség) , idegesség. Régen közel 10 évig szedtem előbb Tri-Regolt majd Marvelont, utána 5 évig (27-32 évem között) minispirálom volt. Jelenleg 34 éves vagyok, 21 éves koromban volt egy terhességmegszakításom. Azóta terhesség nem volt, nem is próbálkoztam. A jelenlegi prolaktin szint 20 napig szedett napi egy szem bromocriptin bevétele utáni eredményt mutat, tejcsorgás préselésre még mindig van, kevés de van. Ezt a pszichiáterem javasolta, hogy szedjem, mert szerinte befolyásolja a hangulatingadozást, de 20 nap után a mellékhatások miatt letettem, meg nem is voltam biztos a dologban. Ő eredetileg azt mondta 10 napig elég szedni, az lehúzza, és egyáltalán nem gond, ha lehúzzuk akár nullára. Ezek kívül 2*850 mg Meforalt szedek endokrinológus belgyógyász javaslatára, emelkedett reggeli inzulinszint és a fogyási nehézségek miatt. Voltam már fizetős szakrendelésen (rengeteg pénz) , kórházi rendelésen, nem tudják, hogy mi a bajom. 1) Milyen irányba induljak el újra, egyáltalán erőltessem-e tovább a kivizsgálásokat és milyen kivizsgálásokat? 2) Nőgyógyászom MR-t nem akart kérni. Erőltessem esetleg az MR-t hipofízis adenóma kizárása miatt? 3) Bármi más tanácsot szívesen fogadok. Plusz endokrin info: antitestek kétszeri ellenőrzésre is rendben, magas eozinofil szint miatt féregpete és allergia kizárva. Köszönettel, Marianna

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza hormonvizsgálat témában

Kedves Marianna!

A hormoneredmények egy részét csak akkor lehet pontosan értékelni, ha ismert, hogy hanyadik ciklusnapon (tehát a menses 1. napjától számított hanyadik napon) történt a vérvétel, hiszen a szintjük változik folyamatosan a ciklus alatt.

A prolaktin szintje szintén mutat még egy nap folyamán is ingadozást, de amennyiben tüneteki vannak a magas prolaktinszintnek, úgy a gyógyszeres kezelés indokolt, amit nem pszichiáter, hanem belgyógyász-endokrinológusnak kell felírnia. Így, az MR-t sem a nőgyógyásznak kell kérnie, hiszen nem az ő hatásköre, hanem az endokrinológusnak, ha indokoltnak tartja, javaslom őt keresse fel a tejcsorgás, fejfájás panaszaival, hogy megfelelően legyen kezelve.

A másik az endometriosis. Nem írja, hogy bármilyen mintavétel történt-e, márpedig az endometriosist csakis mintavétellel lehet igazolni. Ha igazolt az endometriosis, akkor pedig azt is kezelni kell. Nem ír semmit a petefészkekről, ha esetleg UH vizsgálat nem volt, akkor azt is érdemes ellenőrizni.

Tehát amit javaslok, hogy nem kell fizetős rendelésre járnia, hanem egy nagyobb egészségügyi centumba (klinikákra) kérjen beutalót háziorvosától belgyógyász-endokrinológia, és nőgyógyászati szakrendelésre, így egy centrumon belül több szakma képviselője is követni tudja állapotát, talán így nem fog elaprózódni a betegsége.

 Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2009. június 20., 18:52; Megválaszolva: 2009. június 20., 18:52
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Tisztelt Doktor (nő)! Nagyon stresszes időszak után (családi gondok, nagyszülő halála, covid betegség) nem jött meg a menstuációm, a...
Szelén szedése
Kedves Doktornő! Eddig Béres Vital szelént szedtem, amit autoimmun pajzsmirigybetegségre javasoltak anno. Most nem lehet kapni, ezért egy patika által...
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Tisztelt Doktornő, Szubklinikus pajzsmirigy alulműködésre 2 hónapja 25 mg Eutirox-ot szedek, mert szeretnék teherbe esni. (TSH enyhén emelkedett...
Pajzsmirigy antitest érték
Kedves Doktornő! Pajzsmirigy érték vizsgálatokat végeztettem, mely értekek a következők: -TSH: 1,46 ref: 0,35-4,9 -T3: 4,1 ref: ...
Terhességi pajzsmirigy értékek
Üdvözlöm! 15 hetet betöltött várandós vagyok. Pajzsmirigy eredményeimre két orvos kétfélét mondott, egyikük szerint nem kell gyógyszer, a...