Pajzsmirigy izotópos vizsgálata gyakori fáradékonyság miatt

Tisztelt Doktor úr / Doktornő! Egy hónapja voltam a körzeti orvosomnál egy általános vizsgálaton, mert hosszabb ideig el nem múló hőemelkedésem volt illetve nagyon fáradékony voltam (vagyok, mert ez a tünet továbbra is fennáll) . A laborlelet endokrinológiai részében a megengedettnél (0, 27-4.2) kissé magasabb TSH értéket kaptam (5, 37) , határértéken (3, 1-6.8) lévő T3 frakció mellett (6, 62) . A körzeti orvosom izotópos pajzsmirigy vizsgálatot javasolt, ami a hosszú előjegyzés miatt számomra igen nehezen megoldható, tekintve, hogy külföldön élek. (Június végén július elején hazautazom, de már nincsen időpont az 1. sz. Belgyógyászaton.) A kérdésem a következő lenne: Mennyire sürgős ez a vizsgálat, ráér esetleg őszig, amikor talán újra hazautazom? Esetleg van valamilyen magánrendelő, ahol elvégzik ezt a vizsgálatot? Tudom, nem a reklám helye, de ha szükséges, magánúton is szeretném megcsináltatni ezt a vizsgálatot, mert az aggodalmaskodó típusba sorolom magam. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza pajzsmirigy témában

Kedves kérdező!

TSH értéke minimálisan magasabb. Ilyenkor fT3 és fT4 valamint pajzsmirigy ellenes antitestek vizsgálata az első javasolt lépés. Ekkor derülhet ki az, hogy mi is okozza a pajzsmirigy szabályozó hormon szintjének emelkedését. A probléma oka lehet egyszerű jódhiány, de kiderülhet pl. pajzsmirigy autoimmun gyulladás is. A kezelés nyilván a két esetben eltér. Izotópos pajzsmirigy vizsgálat véleményem szerint nem sürgős, mert először ezeket kellene tisztázni, illetve pm. uh-al megnézni a pm. szerkezetét. Az izotópos pm. vizsgálat szükségessége ezektől az eredményektől függ.Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2009. június 12., 22:16; Megválaszolva: 2009. június 12., 22:16
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik - Hashimoto
Inzulinrezisztencia? Esetleg...
Pajzsmirigy lelet
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás