Veszélyben van-e a baba?

Kedves Doktornő/Doktor Úr!

Az első terhességem alatt, derült fény a magas TSH értékemre, a szabad T3 és T4 rendben volt. Egészséges kislányom született. Ennek már 2 éve, azóta rendszeresen látogatom az endokrinológusomat, és a TSH-t sikerült a megfelelőt szintre hozni. Az újabb terhesség tervezése előtt emelt az orvosom az addigi adagomon (addig 75 mg Euthyroxot szedtem, ezt emelte 100-ra), ez volt 2009. márciusában. Úgy beszéltük meg, hogy ha sikerült a terhesség, a 8. hét körül menjek vérvételre. Áprilisban teherbe estem, és a terhesség 8. hetében az alábbi eredményem lett: TSH: 10.0771 mIU/l (norm.tart.: 0.3500-4.9400). A szabad T3 és szabad T4 érték rendben. Aggódom, hogy nem lesz-e túl késő, ha csak most emeli az orvosom a gyógyszer adagom, hiszen az gondolom csak pár hét múlva fejti ki hatását. Akár még a vetélésnek is van esélye? És a baba idegrendszere károsodhatott ennyi idő alatt és az elkövetkezendő pár hét alatt, amíg lejjebb megy a TSH?

Válaszát előre is nagyon köszönöm:

N.Ágnes

 

 

WEBBeteg szakértő válasza pajzsmirigy témában

Kedves kismama!   Mivel az fT3 és fT4 szintje rendben volt, nem okozott bajt a babánál. A gyógyszer emelésére viszont szükség van.Üdvözlettel.

WEBBeteg szakértő
Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Megválaszolva: 2009. június 10.

Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek

Pajzsmirigy probléma
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 5-6 éve diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy alulműködést. Eleinte 25 mikrogramm euthyrox-ot szedtem minden második nap. Utána orvost...
TSH érték jelentős változása
Kedves Doktornő! 2023.10 havi vérképen az alábbi pajzsmirigyre vonatkozó értékek jelentek meg: -TSH: 4,6 -T4: 18,1 Pár éve fennálló pajzsmirigy-alulműködés...
Pajzsmirigy
Tisztelt Doktornő /Úr! Csináltam egy pajzsmirigy labort, de sajnos még nem sikerült kiértékeltteni az eredményt, mivel külföldön vagyok. Így nem tudom, hogy...
Pajzsmirgy autoimmun ultrahang eltérés...
Tisztelt Drnő! 2023.03.23.-án elmentem pajzsmirigy ultrahangra, ahol az ultrahangos orvos az alábbiakat írta a leletemre és azt mondta, hogy autoimmun...
Gyermek pajzsmirigy érték emelkedett
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Gyermekem laborleletén a szabad T3 (fT3) értéke 6.82 pmol/l, a referenciához képest emelkedett. A többi pajzsmirigy eredménye a...
Erős menstruáció
Kedves Doktor Úr! 40 éves nő vagyok, egy 8 éves gyermek édesanyja. A terhességem, a szülés teljesen problémamentesen zajlott, eddig semmilyen nőgyógyászati...