Tsh, Prolactin

Kedves Doktor Nő!
Elnézést a lustaságomért, de inkább bemásoltam az előző levelemet, hogy hol is tartottunk! Azóta megtudtam a laborostól az eredményét az ATPO-nak, ami 10 lett és azt mondta(telefonon megsúgta az eredményt mert ismerős)35körüli a norm. tehát ez jó! Akkor Ön szerint ez mit jelent, nem vagyok pajzsm. beteg? És mégis sok a tsh-m!
Félek az MRI-től, jövőhéten pénteken lesz! Barátnőm jól ráijesztett, hogy állítólag lekötöznek és teljesen betolnak egy hangosan kattogó koporsószerű " járgányba"! Hát?!
Megszeretnék kérdezni, hogy csak akkor adnak kontraszt anyagot, ha látnak valamit? Tehát ha kihúznak és megszúrnak az már nem jó?
Előre isköszönöm a válaszát!
További szép estét(éjszakát)!
Üdvc.:Gabi
--------------------------------------------------------------------------------------------------
TSH, prolactin

Tisztelt Doktor Nő ! Remélem emlékszik rám, tsh, prolaktin jeligére írtam már Önnek pár napja.Ígértem megírom a Tsh eredményt.
Röviden ezelött: Tsh:7, 320uIU/ml ref:0, 400-4, 000(2hónapja)
Prolaktin:42, 9ng/ml ref:1, 9-25(1hónapja) /fennálló tejtermelés, 2, 5 éve nem szoptatok.(2 kisgyermekem van, 170cm és 56kg vagyok, nem hízomkés nem fogyok.)
Ultrahangnál kizárta az orvos a PM betegséget, csak annyit talált, hogy jobb lebeny mérsékelten megnagyobbodott, és a jobb(nyaki) mirigy 18*6mm.Emiatt ATPO vizsgálatot kért ami kb. 10 nap múlva lesz meg.Erről nem mondott semmit.
Mai Tsh értéke a 2 hónapinál jóval magasabb lett: 9, 200uIL/ml ref: 0, 4-4, 000.
A hypofizis MR vizsgálatra van időpontom május végére, adenóma gyanúja miatt.
Vajon mitől nő a tsh ilyen gyorsan? Úgy tudomn az adenóma csak prolaktint termel! Persze, ha van! Kicsit megszeppentem, ha nem alúlműködésről van szó, akkor mi lehet a baj?
Kérem szépen írja meg mit gondol! 8-)
Köszönöm előre is válaszát!
További szép estét!
Üdvözli: Gabi
----------------------------------------

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a MRI vizsgálat témában

Kedves Gabi!
 
Az MRI nem fáj, nem kötözik meg. A koponya MRI-hez egy bukósisakhoz hasonlító fejrögzítőt használnak, hogy véletlenül se mozduljon meg a feje. Valóban hangosan kattog, de kisgyerekek is "kibírják". Az alakja egy nagy csőhöz hasonlít, amibe mozgó asztal viszi a vizsgálandót. A kontrasztanyag a vizsgálathoz szükséges, mert csak így látszanak megfelelően a vizsgált részek. A beadása nem azt jelenti, hogy baj van, hanem a vizsgálat része.
 
Magasabb TSH-nak sokféle oka lehet, az öné csak kicsit magasabb. Az, hogy az aTPO nem magas autoimmunitás ellen szól. Mindenesetre  érdemes fT4 szintet is mérni, hogy mennyire működik alul a pajzsmirigye, és ennek ismeretében adni kezelést. Gondolom ezt fogják tenni.
A TSH emelkedés lehet összefüggésben a magasab Prol. szintjével.

 

Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2009. május 24., 23:01; Megválaszolva: 2011. október 03., 14:29
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás
Kedves doktornő/úr! Egy éve diagnosztizáltak pajzsmirigy alulműködéssel. Kb 4 hónap (jan-ápr) 25 ug L-thyroxine szedése után 8-ról 4-re csökkent...
Pajzsmirigy
Tiszteletem! Segítséget szeretnék kérni pjzs.uh lelet értelmezésében. Pajzsmirigy jobb lebenye: 20x16x47 mm Bal lebeny: 14x12x42 mm Isthmus: 4 mm...
Tsh ingadozik
T. Doktornő! Évek óta 50 ug thyroxint szedek, s ezzel a tsh-m 2.5-5 között ingadozik évszaktól függően. Az alulműködés Hashimoto, az antiTpo mindig...
Inzulinrezisztencia
Üdvözlöm! Másfél éve amikor terhes voltam , csináltak nálam terheléses cukor vizsgálatot. Ott az első vérvétel értèke 5,7 lett majd a 120 perces...
Pajzsmirígy
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Koleszterincsökkentés célból szertnék lecitint(szójaalapú) szedni,mivel gyógyszert nem szedek rá. Pajzsmirígy...