• Tsh, Prolactin

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Nő!
        Elnézést a lustaságomért, de inkább bemásoltam az előző levelemet, hogy hol is tartottunk! Azóta megtudtam a laborostól az eredményét az ATPO-nak, ami 10 lett és azt mondta(telefonon megsúgta az eredményt mert ismerős)35körüli a norm. tehát ez jó! Akkor Ön szerint ez mit jelent, nem vagyok pajzsm. beteg? És mégis sok a tsh-m!
        Félek az MRI-től, jövőhéten pénteken lesz! Barátnőm jól ráijesztett, hogy állítólag lekötöznek és teljesen betolnak egy hangosan kattogó koporsószerű " járgányba"! Hát?!
        Megszeretnék kérdezni, hogy csak akkor adnak kontraszt anyagot, ha látnak valamit? Tehát ha kihúznak és megszúrnak az már nem jó?
        Előre isköszönöm a válaszát!
        További szép estét(éjszakát)!
        Üdvc.:Gabi
        --------------------------------------------------------------------------------------------------
        TSH, prolactin

        Tisztelt Doktor Nő ! Remélem emlékszik rám, tsh, prolaktin jeligére írtam már Önnek pár napja.Ígértem megírom a Tsh eredményt.
        Röviden ezelött: Tsh:7, 320uIU/ml ref:0, 400-4, 000(2hónapja)
        Prolaktin:42, 9ng/ml ref:1, 9-25(1hónapja) /fennálló tejtermelés, 2, 5 éve nem szoptatok.(2 kisgyermekem van, 170cm és 56kg vagyok, nem hízomkés nem fogyok.)
        Ultrahangnál kizárta az orvos a PM betegséget, csak annyit talált, hogy jobb lebeny mérsékelten megnagyobbodott, és a jobb(nyaki) mirigy 18*6mm.Emiatt ATPO vizsgálatot kért ami kb. 10 nap múlva lesz meg.Erről nem mondott semmit.
        Mai Tsh értéke a 2 hónapinál jóval magasabb lett: 9, 200uIL/ml ref: 0, 4-4, 000.
        A hypofizis MR vizsgálatra van időpontom május végére, adenóma gyanúja miatt.
        Vajon mitől nő a tsh ilyen gyorsan? Úgy tudomn az adenóma csak prolaktint termel! Persze, ha van! Kicsit megszeppentem, ha nem alúlműködésről van szó, akkor mi lehet a baj?
        Kérem szépen írja meg mit gondol! 8-)
        Köszönöm előre is válaszát!
        További szép estét!
        Üdvözli: Gabi
        ----------------------------------------

        WEBBeteg szakértő válasza a MRI vizsgálat témában

        Kedves Gabi!
         
        Az MRI nem fáj, nem kötözik meg. A koponya MRI-hez egy bukósisakhoz hasonlító fejrögzítőt használnak, hogy véletlenül se mozduljon meg a feje. Valóban hangosan kattog, de kisgyerekek is "kibírják". Az alakja egy nagy csőhöz hasonlít, amibe mozgó asztal viszi a vizsgálandót. A kontrasztanyag a vizsgálathoz szükséges, mert csak így látszanak megfelelően a vizsgált részek. A beadása nem azt jelenti, hogy baj van, hanem a vizsgálat része.
         
        Magasabb TSH-nak sokféle oka lehet, az öné csak kicsit magasabb. Az, hogy az aTPO nem magas autoimmunitás ellen szól. Mindenesetre  érdemes fT4 szintet is mérni, hogy mennyire működik alul a pajzsmirigye, és ennek ismeretében adni kezelést. Gondolom ezt fogják tenni.
        A TSH emelkedés lehet összefüggésben a magasab Prol. szintjével.

         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-24 23:01:13; Megválaszolva: 2011. október 03., 14:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: