• Endokrinológia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr úr/hölgy

        Ha az endokrinológiai vizsgálaton kiderül, hogy hormonzavar okozza a fokozott szőrnövekedést és a molekuláris genetikai vizsgálaton a FV lEIDER  1. allél neg.  a 2.allél pozitív Status heterozigota, Totál testosteron 2, 60nmol/l DHEA-S 15, 210 akkor lehet e kezeltetni a szőrnövekedési problémát gyógyszerekkel? Mivel elvileg semmilyen hormon tartalmú gyógyszer nem ajánlott.

        WEBBeteg szakértő válasza a szőrösödés témában

        Kedves kérdező!
         
        A genetikai eredményt talán rosszul gépelte be. Ha jól sejtem, a fokozott alvadáskészségre vonatkozó ún. Leiden mutációt vizsgálták önnél. Ha ez így van akkor önnek, minthogy heterozigóta, - tehát egyik szülőtől hibás gént kapott- kb. nyolcszoros esélye van a trombózis kialakulására, mint azoknak ekik ilyen génhibával nem rendelkeznek. Ebben az esetben a fokozott véralvadási készséget még jobban fokozzák a dohányzás és a hormontartalmú fogamzásgátlók ill. a peteérést serkentő hormontartalmú gyógyszerek.


        Vannak bizonyos fokozott szőrnövekedéssel járó betegségek, amiket hormonokkal kezelünk. Ezek oka lehet a mellékvesében, vagy a petefészekben egyaránt, a kezelésükre javasolt szerek is eltérőek. A problémát a diagnózis ismeretében mindenképpen át kell beszélnie belgyógyász endokrinológus szakorvossal.
        Ha a fokozott szőrnövekedés hátterében PCOS áll, a Metformin kezelés is szóba jöhet, de mindenképpen keressen fel belgyógyász-endokrinológus szakorvost!
         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-19 08:47:59; Megválaszolva: 2011. október 03., 09:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Készülj fel a második hullámra!