• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/nő! 39 éves 2 gyerekes anyuka vagyok. Kicsi korom óta problémáim voltak a menzesszel, most is van. Hol nagyon gyakran jön, hol 2-szer is egy hónapban és legalább 1 hétig tart, de gyakoribb hogy 10-15 napot. Nyelési nehézségeim vannak, pánik beteg is voltam már, kb 1 éve nem törnek rám fulladásos rohamok. Nemrég voltam pajzsmirigy ultrahangon, ahol több 4-6 mm-es echoszegény göböt találtak mindkét oldalon, és cystosus képleteket, 6 mm-esek. A mirigyszerkezet inhomogén. Kérdésem az hogy ezek mit jelentenek. Okozhatja ez a fáradékonyságomat, aluszékonyságot és a hirtelen felszedett 6-8 kg súlyt? Köszönöm: iksz

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves kérdező!
         
        Érdemes lenne pajzsmirigyhormon szinteket és pajzsmirigy ellenes antitest szinteket méretni a pajzsmirigy szerkezet inhomogenitása miatt. Ez ugyanis utalhat autoimmun pajzsmirigy gyulladásra. A kis cystákkal ill. göbökkel egyenlőre a követésen kívül semmi teendő nincs, mivel 1 cm alatti a nagyságuk. Ilyenek nagyon gyakran előfordulnak a pajzsmirigyben ezért nem kell aggódnia.
        A menseszavar hátterében szintén állhat pjzsmirigy hormon zavar, de más oka is lehet, kivizsgálás javasolt.
        Endokrinológus szakember felkeresését javaslom.

         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-19 09:57:27; Megválaszolva: 2011. október 03., 08:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: