• Pajzsmirigy, struma

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Köszönöm a válaszát a pajzsmirigy alulműködéssel kapcsolatos kérdésemre. Sajnos az alulműködés következtében megduzzadt a pajzsmirigyem és a leleten struma diffusa (is) szerepel. A minap egyik ismerősöm azt mondta, hogy a strummát meg kell műteni, és ettől nagyon megijedtem. Nem kaptam rá semmilyen gyógyszert (csak a Letroxot a pajzsmirigy kezelésére), ez baj? Ha rendbejön a pajzsmirigyem a strumma is eltűnik? Nincsen látható tünete, csak nyomást érzek a torkomon és az orvos tapintással érezte. Nem fog elszorulni a légcsövem vagy ilyesmi? Ön szerint szedjek valamilyen jódpótló tablettát, az segítene? Kicsit meg vagyok ijedve, hogy műteni kell vagy valami komoly bajom lesz. Köszönöm a segítséget! Bori

        WEBBeteg szakértő válasza a struma témában

        Kedves kérdező!
         
        A pajzsmirigy alulműködés kezelése a strumát is megkisebbíti. Nem fog megfulladni, a struma- amennyiben nő- a lágy nyakfelszín irányába nő, mintsem a porcos légcső felé. Addig ne szedjen jódpótló tablettát amíg nem beszéli meg az endokrinológusával, mert autoimmun pajzsmirigy gyulladás talaján kialakult pajzsmirgy alulműködésben nem javasolt. ( Én pedig nem tudom önnél mi volt az alapproléma.)
        Műtét csak nagyon ritkán válik szükségessé, extrémen magnagyobbodott, panaszt okozó struma, vagy bizonyos esetekben pajzsmirigyben talált göböknél. Ez önnél nem áll fenn, így műtétre nem valószínű, hogy sor kerülne.


         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-08 11:07:55; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 11:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Mi vezethet alvászavarhoz?
        Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
        COVID-19 kisokos