• Sella

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tiszetlt Szakértő!

        Kislányomról szeretnék kérdezni. Ő most júniusban lesz 10 éves, 160, 5cm magas és 57 kg, 40-es cipőt hord. Mivel az iskolában magas vérnyomást mértek nála (135/90) és gyakran fájt a feje, elvittem a háziorvosunkhoz és kértem a vizsgálatát. Mivel az orvosunk korához képest jóval nagyobbnak találta, elküdött minket az endokrinológiára, ahol vért vettek tőle és tovább küldtek minket rötgenre. A röntgen vizsgálat eredménye a következő: "A sella vaskos falú, zárt, űrtere életkorához viszonyítva csökkent. A kéz csontjainak mésztartalma kp. fokú, csontkora 12 évesnek felel meg. A selláról MR vizsg. elvégzése javasolt."

        Szeretném megkérdezni, hogy mitől lehet ez a mevastagodás ill űrtér csökkenés és miért szükséges az MR? Megkérdeztem a doktornőt is, de csak annyit mondott, hogy így önmagában ez nem jelent semmit, ne aggódjak. Az MR vizsgálat után tud többet mondani. De az MR-re csak júli 24-re kaptunk időpontot, az még nagyon messze van. De mégis, ha semmi, akkor miért kell MR és miért más a sella, mint amilyennek lennie kellene korához képest? Okozhatja e ez a gyakori fejfájását illetve azt, hogy sokszor nem tud koncntrálni és nagyon nagyon lassú. (lassan öltözik, mindennel lemarad, de egyébként okos, értelmes, nagyon jó matematikából is például, csak hihetetlenül le van lassulva néha és néha a felfogása is nehézkes, mintha nem tudna figyelni)

        Kérem, írja le véleményét, hogy mi okozhatja ezt az elváltozást a sellában illetve, mik lehetnek ennek az elváltozásnak a tünetei. Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a magas növés témában

        Kedves anyuka!
         
        A kislány életkoránál fejlettebb, ezt a csontkor előrehaladottsága bizonyítja. A sella megítélésére a röntgen nagyon durva vizsgálat, gyakorlatilag nem sok mindent mond. Az agyalapi mirigy megítélése az MRI vizsgálattal lehetséges pontosan. A doktornő jól mondta, önmagában a röntgen leírás semmit nem jelent, a lelete akár alkati dolog is lehet. 
         

         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-02 21:09:10; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 19:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: