• Pajzsmirigy betegség.

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Szépné vagyok. 1991 óta járok pajzsmirigy ellenőrzésre, nem kapok kezelést mert áll. még nem szükséges. 2004-ig magas volt a T3 ért. T4 norm. Most TSH-norm. Voltam szcintigráfia vizsg. Fizikálisan az egész pajzsmir. nagyobb, tömöttebb a normálisnál, nyelésre szemmel láthatóan egészében kimozdul.a jobb leb. 5x2, 3cm-es a bal 6, 3x2, 2cm-es. Funkcionálisan göb nem mutatható ki. főként a tapintási eltérés alapján fömerül autoimmun thyreoiditis lehetősége, ennek nem mond ellent a szcintigráfiás megjelenés és a norm.értéken belüli THS sem. Anti-TPO meghatározás ajánlott. Szeretném megtudni, hogy pontosan ez mit jelent, és mi az Ön véleménye a leírt leletek alapján.

        Várom válaszát. Tisztelettel: Szépné

        WEBBeteg szakértő válasza a autoimmun pajzsmirigybetegség témában

        Kedves Szépné!
         
        Az autoimmun pajzsmirigy gyulladás során a szervezet saját pajzsmirigysejtjei ellen termel ellenanyagokat. Ezek lassan pusztítják a pajzsmirigy szövetet. Amikor ez elér egy bizonyos szintet, a pajzsmirigy már nem tud elég hormont ermelni és hormonpótlás válik szükségessé. Ezt a folyamatot a pajzsmirigy ellenes ellenanyagok kimutatásával lehet megerősíteni. Ilyen az anti-TPO meghatározás is.
        A betegség jól karban tartható.

         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-27 15:59:14; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 07:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: