• Daganat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr.

        3 éve (szűlés után) állípítoták meg, hogy pajzsmirigy alulmüködésem van.szedtem a letroxot 50mg-ot. A tüneteim még mindig megvannak  a pajzsmirigy a gyógyszer szedésével rendeződött pedig mondtam az orvosnak is (2008.10.ho), hogy sokszor elfelejetem bevenni.Több  hónapja érzem, hogy aszívem nagon gyorsan ver és sokszor bedobban. Amikor elfelejtettem bevenni a letroxot akkor sokat enyhültek a tünetek. A cardiologián azt mondta a doktornő, hogy nem szedjem a letroxot és a3 héttel későbbi vérvizsgálat normál étekeket mutatott a pajzsmirigy. A házi orvos elküldött pajzsmirigy ultrahanra mert sokszor érzek gombóot  a torkomba és szorító érzést.Pajzsmirigy ultrahang csak a betegség megállapításakor készült akkor az egyszer.

        Az eredméy a következő lett:Az átlagosnál vaskosabb, inhomogén, az átlagosnál sokkal bővebben erezett paizsmirigy lebenyek.Gyulladás utánni állapot?

        Az isthums 8mm. A bal pm. lebeny alsó harmada mögött egy ovális 16mm legnagyobb átmérő lgl.-re emlékeztető szerkezetű szintén gazdagon erezett képlet van.(a corticalis rész echoszegényebb, a centrum 8mm-es echodúsabb). Mellékpajzsmirigy megnagyobbodás nem zárható ki. A nyakon pathologiás nyirok csomára gyanus képlet nem figyelhető meg. A submandibularis nyálmirigyek mérete, szerkezete szabályos. A nyaki erek lefutása, tágassága rendben.

        Kérem legyen szíves megmondani mit jelent, mert kérdeztem a házi orvost ő semmit nem mondott. A pajzsmirigy szakrendelásre pedig csak májusba kaptam idő pontot.

        Válszát előre is köszönöm.

        Szép napot kívánok.

         

        Tisztelettel

          Katalin

         

         

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves kérdező!
         
        Előfordul, hogy a szülés után pajzsmirigygyulladás jelentkezik, ami idővel megszűnik. Ilyenkor az addig szükséges pajzsmirigyhormon pótlás szükségtelenné válik. Ha mégis kapja a beteg, a gyógyszer miatt túl sok pajzsmirigy hormon lesz a szervezetében, ami tüneteket okoz. (pl. szapora szívdobogásérzés) Ilyenkor a gyógyszert természetesen el kell hagyni.
        A pajzsmirigy uh-on is ez a gyulladás utáni állapot látszik. A nyaki nyirokcsomó magnagyobbodás gyakran előfordul, akár torokgyulladástól is, követése szükséges a lefolyás megítéléséhez. Mivel patológiás azaz kóros nyirokcsomót nem írtak le, nem kellene aggódnia.
        A mellékpajzsmirigyek a pajzsmirigyünk hátsó részén elhelyezkedö, csontanyagcsere irányításban szerepet játszó hormonok termelését végző mirigyek. Betegségük viszonylag ritka, további vizsgálatokkal meg tudják mondani, hogy van-e vagy nincs nagyobb mellékpajzsmirigye.

         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-24 09:41:53; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 06:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: