Daganat?

Kedves Doktor Úr.

3 éve (szűlés után) állípítoták meg, hogy pajzsmirigy alulmüködésem van.szedtem a letroxot 50mg-ot. A tüneteim még mindig megvannak  a pajzsmirigy a gyógyszer szedésével rendeződött pedig mondtam az orvosnak is (2008.10.ho) , hogy sokszor elfelejetem bevenni.Több  hónapja érzem, hogy aszívem nagon gyorsan ver és sokszor bedobban. Amikor elfelejtettem bevenni a letroxot akkor sokat enyhültek a tünetek. A cardiologián azt mondta a doktornő, hogy nem szedjem a letroxot és a3 héttel későbbi vérvizsgálat normál étekeket mutatott a pajzsmirigy. A házi orvos elküldött pajzsmirigy ultrahanra mert sokszor érzek gombóot  a torkomba és szorító érzést.Pajzsmirigy ultrahang csak a betegség megállapításakor készült akkor az egyszer.

Az eredméy a következő lett: Az átlagosnál vaskosabb, inhomogén, az átlagosnál sokkal bővebben erezett paizsmirigy lebenyek.Gyulladás utánni állapot?

Az isthums 8mm. A bal pm. lebeny alsó harmada mögött egy ovális 16mm legnagyobb átmérő lgl.-re emlékeztető szerkezetű szintén gazdagon erezett képlet van. (a corticalis rész echoszegényebb, a centrum 8mm-es echodúsabb) . Mellékpajzsmirigy megnagyobbodás nem zárható ki. A nyakon pathologiás nyirok csomára gyanus képlet nem figyelhető meg. A submandibularis nyálmirigyek mérete, szerkezete szabályos. A nyaki erek lefutása, tágassága rendben.

Kérem legyen szíves megmondani mit jelent, mert kérdeztem a házi orvost ő semmit nem mondott. A pajzsmirigy szakrendelásre pedig csak májusba kaptam idő pontot.

Válszát előre is köszönöm.

Szép napot kívánok.

 

Tisztelettel

  Katalin

 

 

 

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza pajzsmirigy témában

Kedves kérdező!

Előfordul, hogy a szülés után pajzsmirigygyulladás jelentkezik, ami idővel megszűnik. Ilyenkor az addig szükséges pajzsmirigyhormon pótlás szükségtelenné válik. Ha mégis kapja a beteg, a gyógyszer miatt túl sok pajzsmirigy hormon lesz a szervezetében, ami tüneteket okoz. (pl. szapora szívdobogásérzés) Ilyenkor a gyógyszert természetesen el kell hagyni.

A pajzsmirigy uh-on is ez a gyulladás utáni állapot látszik. A nyaki nyirokcsomó magnagyobbodás gyakran előfordul, akár torokgyulladástól is, követése szükséges a lefolyás megítéléséhez. Mivel patológiás azaz kóros nyirokcsomót nem írtak le, nem kellene aggódnia.

A mellékpajzsmirigyek a pajzsmirigyünk hátsó részén elhelyezkedö, csontanyagcsere irányításban szerepet játszó hormonok termelését végző mirigyek. Betegségük viszonylag ritka, további vizsgálatokkal meg tudják mondani, hogy van-e vagy nincs nagyobb mellékpajzsmirigye.

Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2009. április 24., 09:41; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 06:21
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Gyermekvállalás
Kedves Segítőm! Párommal úgy döntöttünk, kisbabát szeretnénk. Annak rendje, módja szerint egyeztettem az orvosommal, aki egy labor készítését...
Pajzsmirigy,nyirok csomók
Kedves Doktor Úr! Kicsi szorító érzést éreztem a nyakamban és az éreztem,hogy kicsit fájnak a nyák mirigyeim és a fül alatt. Voltam fül orr...
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Tisztelt Dr Fáklya Doktornő! Diagnosztizált pajzsmirigy alul működésem és Hashimotóm van. Alulműködés gyulladt pajzsmirigy miatt.Több éve...
Terhességi pajzsmirigy értékek
Üdvözlöm! 15 hetet betöltött várandós vagyok. Pajzsmirigy eredményeimre két orvos kétfélét mondott, egyikük szerint nem kell gyógyszer, a...
Pajzsimirigy göbök
Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! 7 évvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam pajzsimirigy göböket nyaki UH során. Annak idején abban maradtunk az...