Pajzsmirigy

Tisztelt Doktornő! (dr Fáklya Mónika) Ismert kezelt M. Basedow, 45éves nő, mitr. prol., GERD, cr. pyelonephr. Mivel a pm. túlműködés számomra nem jár elviselhetetlen tünetekkel, a Metothyrin adagolását lecsökkentettem napi 1x1-re kb. nov. eleje óta, mivel többször is neut. csökkenéssel együttjáró szájüregi afták, hőemelkedés, hurutos tünetek jelentkeztek, orvoshozfordulás végül nem volt szükséges (nem volt magas láz) . Tavaly a kezelés kezdetekor rákérdeztem a növekvő pm-re, azt a feleletet kaptam, hogy a TSH hatás miatt növekszik. Kérdésem: akkor most miért jelent gondot, ha a tegnapi vizsgálatkor mk.lebeny és az istmus vaskosabb, tömöttebb? TSH=0, 026. Problémaként említeném a fogyás hiányát a túlműk. tavalyi jelentkezése óta, (ezért sem kapkodom be az előírt adagot, nem akarok széthízni) és esetleg a szívproblémaként jelentkező rendszertelen szívverést (extrák) . Csontritkulásra Ca+D vit.-t szedek heti 1x1-t. Számíthatok-e esetlegs további problémákra, vagy lassan le fog csengeni ez a túlműködési hullám (2008.06.25én diagnosztizálták) . Köszönettel Kata

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza pajzsmirigy témában

Kedves kérdező!

Véleményem szerint nem teszi jól, hogy nem követi az orvosa tanácsát. A Metothyrin mellékhatás jelentkezése mindíg komolyan veendő. Gyógyszerváltás, esetleg egyéb therápiás megoldások jönnek ilyenkor szóba. A pm. túlműködés kezelésekor a betegek természetesen híznak néhány kilogramot, de ez nem valódi hízás, hanem a normál testsúly visszanyerése, ami a pm. túlműködés során lecsökkent. Inkább figyeljen az étrendjére a hízás megakadályozása miatt, mintsem ne szedje be a megfelelő gyógyszeradagot. Hiszen így fenntartja a betegségét.

Ezért vannak az "extrái" és a csontritkulásnak sem tesz jót a fokozott pm. működés. Ha nem szedi a gyógyszert, nem fog meggyógyulni.

A pajzsmirigy túlműködés önmagában is pm. megnagyobbodással szokott járni, és a pm. szerkezete is megváltozik. Ha a beteg esetleg túl sok pajzsmirigyhormon képzést gátló gyógyszert kap, és a TSH magas lesz más mechanizmussal, de szintén pm. megnagyobbodást okoz. De ezt a gondozás során követik és nem szokott kialakulni. Tehát mind az alul- mind a túlműködő pajzsmirigy lehet nagy.

Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Kérdés: 2009. május 02., 21:04; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 16:11
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik - Hashimoto
Inzulinrezisztencia? Esetleg...
Pajzsmirigy lelet
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás