Prolactin

Tisztelt Dr.Fáklya Mónika!

Hetekkel ezelött írtam már Önnek és köszöm szépen válaszát!

Elfelejtettem megkérdezni, hogy az hypophizis MR-re, miért kell éhgyomorra mennem? Ugyanis 10.30 van időpontom és sajnos igen szédelgős vagyok! Röviden: Tsh 7, 320 ulU/ml  ref.t:0, 400-4, 000

               Prolactin: 42, 9 ng/ml ref.t: 1, 9-25, 00

               Tejelválasztás van, 2 1/2éve nem szoptatok

                Ezek az első eredményeim, soha nem volt ilyen mérésem.

Azóta, Endokrinológus megnézte uh-al a PM-et: A PM. Jobb lebenye mérs. Megnagyobbodott, szabályos szerkezet.Vasc. átlagos.Bal lebeny rendben.Submandibuláris nyálmirigyek rendben.Jobb oldalon 18*6mm-es nyirokcsomó látható. Ez mit jelent, kérem írja meg!? Ettől fájhat a nyakam amikor rágok ill. ha ásítok? mert valamiért fáj!

 További vizsg.: MR előjegyzés. Újjabb TSH vérvétel éa ATPO-t kért, ez milyen vérvétel?

 Az orvos azt mondta, hogy nem a pajzsmirigy okozza a problémát, szerinte adenóma.Én azt hittem ilyenkor a T3 és T4 mérése rutin szerűen kötelező, háziorvos mondta.Valóban kizárható a PM betegsége, vagy a ATPO-ból meg lehet tudni?

Elfelejtettem mondani a pikkelysömörömet, halántéktáji fejfájásom, a 35, 4 C testhőt, menses probl., fáradékonyságot, több anyajegyet, sajnos zavarban voltam, mivel mondtam a nyelvdagadást, amire az orvos azt mondta na ne találjak ki ilyet, ilyen nincs(csak egy betegségben, de az kizárt nállam). A vizsgálat alatt a memóriazavarom tökéletesen működött, ezáltal kissé zavartnak tűnhettem, talán.De szerencsére azt hiszem jó kezekben vagyok, egy nagyon-nagytudású idősebb doktorúrhoz járok.

Gyógyszert nem kaptam, 2 hónap múlvára kaptam időpontot újra, jelentkeznem kell az eredményekkel.

Előre is köszönöm szépen válaszát!

További szép napot!

Üdvözli: Gabriella

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a prolaktinszint témában

Kedves Gabriella!
 
Nyaki nyirokcsomó számos okból lehet a nyakon, legbanálisabban akut torokgyulladás miatt nagyobbodik meg. Mivel a pajzsmirigyben nem írnak le göböt, itteni probléma nem áll a háttérben.
TSH= pajzsmirigyet szabályozó agyalapi mirigy hormon
aTPO= pajzsmirigy ellenes autoantitest
Mindkét vérvételt a pajzsmirigy működés megítélése ill. a korábbi magas TSH okának kiderítése miatt kéri orvosa. Amennyiben autoimmun pajzsmirigy gyulladása van, az aTPO emelkedettsége várható. Mivel a TSH magasabb volt korábban érdemes lenne az fT! és fT3 mérése is.
MRI-t a magasabb prolactinszint miatt kértek, agyalapi mirigy esetleges adenómájának vizsgálata céljából. Azért kell éhgyomorra menni, hogy ha a vizsgálat során esetleg rosszullét, hányás jelentkezne ne nyelje félre a hányadékot. Telefonon kérdezze mag, hogy mikor ihat utoljára cukor tartalmú folyadékot, ezt tegye meg és akkor nem fog szédülni.

 

Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. április 24., 09:37; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 16:04
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás
Pajzsmirigy
Tsh ingadozik
Inzulinrezisztencia
Pajzsmirígy