• Hasimoto

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő!

        23 éves lány vagyok, egyes típusú diabetesem mellé nemrég hypthyreosist is begyűjtöttem.  Anti TPO 1000, TSH 37, 8. Egy igen szegényes diétával (csak zöldség, gyümölcs majd 2 éven át) lelassítottam az anyagcserémet, és persze a minimális étrend mellet sem fogytam a jojó miatt. Ezután kerestem egy fogyókúraszakértőt, az ő utasítása szerint kiegyensúlyozott étrendbe kezdtem, mellette heti 5-ször sportolok, vércukromat ellenőrzöm.  Csak rövid ideig fogytam és keveset, utána, hiába minden erőfeszítés, hízni kezdtem, a vércukromat is nagyon nehézzé vált karban tartani. Ekkor csináltattam vérvizsgálatot.  Sajnos csak júliusra kaptam időpontot az endokrinológiára, közben a diabetológusom felírta az L-Thyroxint, hogy addig se rosszabodjon a helyzet. Azzal bíztat, hogy most már nem hízok tovább, sőt beindul a fogyás és a ciklusom, vércukrom is rendeződik. Nagyon jó lenne, de többektől azt hallom, azt olvasom, hogy ez azért nem megy ilyen gyorsan. Egy hete szedem a gyógyszert, negyed tablettával kezdtem, és hetente duplázom az adagot, míg a harmadik héttől egy egészet szedek.  Szerintem azóta is híztam 0.5-1 kilót, hogy elkezdtem szedni a hormont. Ez azért is bosszant, mert közben szigorúan tartom az orvossal egyeztetett diétát és nem hagytam abba a mozgást. Mire számíthatok ezek után? Tényleg elképzelhető hogy tovább hízok, és meddig tarthat ez? Mit tehetek még, hogyan segíthetek magamon?  Mennyi időbe telhet, míg a tünetek enyhülnek, és a súlyom  (kb, 8 kiló plusz mászott fel eddig) normalizálódik)?

        Azt tudom, hogy a gyógyszert fél órával étkezés előtt kell bevenni, hogy felszívódjon. Az baj, ha ez esetenként időnként több, és pl. nem fél, hanem egy órával a tabletta bevétele után reggelizek?

        Köszönettel,

        Lill

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves kérdező!
         
        A testsúlya az alulműködő pajzsmirigy miatt nem csökkent korábban a diéta ellenére. Mivel most már kap hormonpótlást be fog indulni a fogyás, ha ilyen szépen törődik az egészségével. Ne adja fel. Nem baj, ha később reggelizik, csak fél óránál korábban nem javasolt. ( a gyógyszer bevételétől számítva)
        Sajnos a két betegség viszonylag gyakrabban fordul elő együtt. Érdemes lenne még lisztérzékenységre (coeliakia) is végeztetni egy szűrővizsgálatot önnél, mert ez is társulhat esetenként akár úgy is, hogy nem okoz tünetet.

         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-19 20:00:12; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 06:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: