• Gyermeket szeretnénk

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr/nő!

        Gyermeket szeretnénk a férjemmel, ezért hagytam abba a fogamzásgátlót múlt év októberében.Sajnos a menstruációm felborult és nőgyógyászhoz fordultam és kiderült PCOSem van.Ezek után egy belgyógyászt kerestem fel, aki elküldött vérvételre és megkaptam az eredményét, de viszont kontrollra csak 3 hét múlva kaptam időpontot. Azért írok ide mert nem bírom ki addig kíváncsi vagyok a véleményükre, tanácsukra, mit tegyek addig is. Az eredményem TSH 8, 95 magas, de a T3, T4 normális anti TPO 833, 21 anti Thyroglobulin 7, 46 ezek lettek a magasak, hormonok és terheléses cukor rendben van.És 2 hónapja nincs menszeszem.Elovlastam mit jelentenek az antitestek, csak azt nem értem most egyek jódozott sót vagy ne? Az egyik szerint igen a másik szerint nem.És már életem végéig gyógyszert kell szednem? 27 éves vagyok.És ha az antitestek tönkreteszik a pajzsmirigyem meddig élhetek? Erről nem írnak semmit.Ebbe belelehet halni? (lehet ez buta kérdés)És mennyire nehezíti meg ez a teherbeesést? Mert ez is olyan kérdés van aki szerint nincs befolyással van aki szerint az antitestek megakadályozzák a beágyazódást? És ha elkezdem szedni a gyógyszert mennyi idő után jöhet a gyerek?

        Válaszukat előre is köszönöm, és nagyon várom.

        Tisztelettel:Váradi Anna

        WEBBeteg szakértő válasza a PCO témában

        Kedves kérdező!
         
        Önnek autoimmun pajzsmirigy gyulladása, és ennek következtében kialakult úgy nevezett subklinikus pajzsmirigy alulműködése van. Ez annyit jelet, hogy a pajzsmirigy hormon termelése csak akkor tud normális szinten maradni, ha a TSH-ja megemelkedik és fokozza a pjzsmirigysejtek hormontermelését. Mivel ez a betegség a pajzsmirigy lassú pusztulását okozza, kivülről bevitt pajzsmirigyhormon pótlásra lesz szüksége annak érdekében, hogy megfelelő legyen a hormonellátottsága és ne alakuljon ki tünetekkel járó pajzsmirigy alulműködés. A gyógyszerre élete végéig szükség lesz, mivel a folyamatot megállítani jelenleg nem tudjuk, csak a kiesett hormontermelés következményét tudjuk kezelni. Hormonpótlással az élete semmivel nem lesz rövidebb, mint a betegség nélkül lett volna, hisz ezzel a normális hormonegyensúly visszaáll.
        Ez a betegség már ilyen stádiumban is felboríthatja a mensest és a teherbe esést nehezítheti. A hormonpótlással ezek rendeződnek, hormonszintjei helyre állnak majd, és akkor jöhet a baba. A terheség alatt a hormonigénye nő és a beállított gyógyszer adagjának emelésére lesz szükség.
         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-19 20:12:57; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 14:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések