• Tsh, Prolactin

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő!

        Már írtam egy héttel ezelött TSH, pajzsmirigy kérdéssel kapcsolatban

        Röviden:.

         TSH:7, 32uIU/ml  ref.t.: 0, 400-4, 000

        mitrális prol. II.fok.

        Holter:Fr:50-180/min., átlag:91/min.Egy-egy SVES, egy max. 5 tagú SVPT.Sign. STeltérés, kamrai ritm.zavar nem volt. Mindvégig sinus ritm.Gyógyszer: napi 2, 5mg Concor

        Dagad a nyelvem, kis tejtermelés 2 mellből és a bimbón duzzadt mirigyek(2éve nem szoptatok), menses zavar és fájó peteérés, hideg kezek(35, 7-36, 5 Cfok a höm.), nagyon fáradékony vagyok, és ha ásítok fáj a torkom(görcsszerű), kezem lábam zsibbad, több anyajegyem lett, aluszékony vagyok, memoria ill. erőnléti probléma.száraz a szemem

        Normál testalkatu nő(30év) vagyok(169cm és 55kg) két kisgyermek anyukája, sajnos pikkelysömört állapítottak meg pár hónapja(senkinek nincs a családban), könyök, térd, kézfejen.

        Gyógyszert csak a concort szedem(napi 2, 5mg).Nem vagyok terhes.

        Azóta a háziorvos elküldött prolactin vérvételre.Prolactin: 42, 9ng/ml  ref.t: 1, 9-25, 0

        Ebből mire lehet Ön szerint következtetni? Kizárható az agyalapi mirigy problémája?

        Előre is köszönöm válaszát!

        Köszönettel: Gabriella

        WEBBeteg szakértő válasza a prolactin témában

        Kedves Gabriella!
         
        Kissé magasabb a prolactin szintje. A magasabb TSH összefüggésben lehet a magasabb prolactin szinttel. fT4, fT3 és pajzsmirigy ellenes antitest szinteket kellene nézni. Ennek alapján pajzsmirigy hormon pótlás jön szóba, ami a TSH-t normál szintre csökkenti vissza.
        A prolactin emelkedése nem zárja ki az agyalapi mirigy betegségét, minthogy éppen ott termelődik. A szintje viszont nem túl magas, ezért remélhetőleg a pajzsmirigyprobléma rendezésével ez is rendeződni fog. Amennyiben magas marad, vagy nő, további vizsgálatok szükségesek, amelyeket az endokrinológusa fog indikálni.


         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-06 11:44:45; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 18:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: