• TSH, terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        29 éves vagyok, jelenleg 7 hetes kismama. 2 missed ab-m volt, PCOS vagyok. Az elmúlt egy évben többször megnézték a TSH-t, mindig 4 körüli értéket mutatott. Legutóbbi két vérvétel eredménye: TSH 6.607 mIU/l (0.350-5.500), szabad T3 4.50 pmol/l (3.50-6.50), szabad T4 16.58 (11.50-22.70). Egy hónappal később a TSH 4.762. Az itteni labor szerint ez normális, ezért most nem nézték a T3-at és T4-et. Az endokrinológusom L-Tiroxint írt elő, áprilisban még nem kezdtem el szedni, de amikor terhes lettem, megkérdeztem, hogy most kezdjem-e el, mire azt mondta, hogy feltétlenül szedjek belőle napi 75 mg-ot. (Legelőször csak 50mg-ot írt elő). A nőgyógyászom nem támogatja a szedését, mert szerinte ezek normális értékek. Nem szeretném, ha a babának vagy nekem bármi bajom lenne, de nem tudom, kire hallgassak. Azt felajánlotta a nőgyógyász, hogy beszél egy endokrinológussal, 10 nap múlva megyek ismét UH-ra, akkor megmondja, hogy az az orvos mit javasol. Én már elkezdtem szedni a Tiroxint egyenlőre 25mg-ot, egyenlőre a beleegyezése és tudomása nélkül, merthogy ő elnapolta a dolgot. Jól teszem, hogy szedem? Mit kellene tennem? Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a terhesség témában

        Kedves kérdező!
         
        A magzat az anya 16. hetéig csak az édesanya pajzsmirigyhormonját tudja használni, ez után kezd el saját maga is termelni. Ezért fontos az anyuka megfelelő pajzsmirigyhormon ellátottsága. A leírtak alapján önnek normális a hormonszintje, a pajzsmirigyet szabályozó hormon szint volt kissé magasabb egy alkalommal. Ez viszont a következő alkalommal rendben volt. Ez szerintem még a laborhibát sem zárja ki, de előfordulhat pl. jódhiány következtében is.
        Jó lenne viszont megnézni, hogy nem magasabbak-e a pajzsmirigy ellenes antitest szintek, -ezt az endokrinológusa valószínűleg meg fogja tenni-, mert ha igen, nagyobb az esély arra, hogy a terhesség után esetleg átmeneti pajzsmirigy alulműködés alakuljon ki.
        Véleményem szerint érdemes lenne másik endokrinológus tanácsát is kikérni, mert, ha nincs hormonhiány, nem szükséges a pótlás sem. Ha nincs szükség hormonpótlásra és a pajzsmirigy ellenes antitestek nem magasabbak a jód pótlása fontolandó meg.
        Mindenképpen azt javaslom, hogy ezt a kérdést mihamarabb tisztázza nőgyógyászával és endokrinológusával, mivel én az ön kórtörténetét nem ismerem.

        Tisztelettel:

         Dr. Fáklya Mónika endokrinológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-05-21 21:13:51; Megválaszolva: 2011. július 29., 07:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: