• Idült pajzsmirigy gyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor! Endokrinológia leletem ez áll:? Leletei alapján (a-TPO) idült pajzsmirigy gyulladás véleményezhető, melynek okán pajzsmirigy hormon pótlás várhatóan élethosszig szükséges lesz. Tesztoszteron szint mérsékelten emelkedett. TSH kontroll 3hónap múlva esedékes:?   A letrox 50et már szedem 2hónapja, így normális a pajzsmirigy működés. Kérdéseim: Az idült pajzsmirigy gyulladás mit jelent? Szedhetek most fogamzásgátlót ha 3hónap múlva vissza kell mennem TSH kontrollra, nem lesz más az eredmény a fog.gátló miatt? Erős szőrösödés miatt mentem el orvoshoz, akkor ezt a tesztoszteron okozza? Van erre valami gyógyszer amitől a szőreim is eltűnnek? Köszönettel Zsanett

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirgy gyulladás témában

        Kedves kérdező!
         
        Az idült pajzsmirigy gyulladás egy autoimmun megbetegedés. Ennek a lényege az, hogy a szervezet saját sejtjei ellen fordul, és lassan pusztítja azokat. Jelen esetben a pajzsmirigysejteket. Mivel a folyamat kiváltó oka nem ismert, megállítani sem tudják, csak a kialakult hormonhiányt lehet pótolni.
        Fogamzásgátló szedhető, de a hatékonyság tekintetében meg kell kérdeznie a nőgyógyászt.
        A tesztoszeron szint emelkedése okozhatja a fokozott szőrnövekedést ennek oka további tisztázást igényel.


         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-01 10:42:25; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 07:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: