TSH termelés

Kedves Doktornő!

Köszönöm válaszát. Van még egy pont amiben bizonytalan vagyok. Az eredeti kérdéshez kapcsolódik, ezért egy részét bemásolom a könnyebb átláthatóság miatt.


"2008 novenberében hypothyreosist diagnosztizált a háziorvosom (TSH: 34.4 - FT4: 11.23) .
Első 2 hétben 2x 100ug majd utánna 100ug L-Thyroxint kellett szednem. 3 hónapig jó volt a közérzetem, majd kb 1 hónapja hirtelen 5kg-ot fogytam. Erősen dobogott a szívem, kézremegésem volt, és feszült-ingerlékeny lettem. Visszamentem a háziorvoshoz, aki labor után (TSH: 2.71) a gyógyszer további szedését javasolta. Egy hetet kihagytam, majd újra szedni kezdtem változatlan adagban. Egy hét után újra jelentkeztek a tünetek. Elmentem endokrinológushoz (magánrendelésre) . A nyaki ultrahang normális szerkezetű pajzsmirigyet mutatott. Az endokrinológus szerint, lehetséges, hogy egy fertőzés következtében csökkent a pajzsmirigyműködésem, és most lassan regenerálódik. A TSH értékemről elmondta, hogy az lomha működésű hormon, és lehet, hogy folyamatosan csökken, és a labor csak egy pillanatnyi állapotot mutat. Az adagomat lecsökkentette 25ug-ra. Minden esetre 4 hét múlva lesz még labor (TSH, T4, antiTG, antiTPO) ."

A kérdésem a TSH termeléssel kapcsolatos. Lehetséges, hogy a kb. 3 hetes relatívan magas gyógyszer adag nem tudta lehúzni 0.22 alá? Lehet ez a TSH termelés betegsége is?


Tisztelettel
Tóth Tamás

WEBBeteg Szakértő válasza pajzsmirigy témában

Kedves Tamás!

Miért kellene 0.22 álá lehúzni a TSH-t? A 2, 71 mU/l (gondolom ott is ugyanez a mértékegység) a normál tartományban van. (vagy az önök laboratóriuma más referencia tartományokkal dolgozik? ) Véleményem szerint hallgasson az endokrinológusára. A TSH termelés betegségei igen ritkák és nem így viselkednek.

Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Kérdés: 2009. március 19., 16:25 ;Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 19:38
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy UH lelet
Pajzsmirigy műtét
Jónapot kívánok! Pajzsmirigy túlműködésem van 25 éve, szinte folyamatosan metothirint szedek 1-2-0.5 szemet.Néha tartósan nincs gondom, tavaly...
Endokrinológiai vizsgálati lap...
Gyermek endokrinológia, pajzsmirigy...
Alacsony TSH, de normális T3;T4