• TSH termelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő!

        Köszönöm válaszát. Van még egy pont amiben bizonytalan vagyok. Az eredeti kérdéshez kapcsolódik, ezért egy részét bemásolom a könnyebb átláthatóság miatt.


        "2008 novenberében hypothyreosist diagnosztizált a háziorvosom(TSH: 34.4 - FT4: 11.23).
        Első 2 hétben 2x 100ug majd utánna 100ug L-Thyroxint kellett szednem. 3 hónapig jó volt a közérzetem, majd kb 1 hónapja hirtelen 5kg-ot fogytam. Erősen dobogott a szívem, kézremegésem volt, és feszült-ingerlékeny lettem. Visszamentem a háziorvoshoz, aki labor után (TSH: 2.71) a gyógyszer további szedését javasolta. Egy hetet kihagytam, majd újra szedni kezdtem változatlan adagban. Egy hét után újra jelentkeztek a tünetek. Elmentem endokrinológushoz(magánrendelésre). A nyaki ultrahang normális szerkezetű pajzsmirigyet mutatott. Az endokrinológus szerint, lehetséges, hogy egy fertőzés következtében csökkent a pajzsmirigyműködésem, és most lassan regenerálódik. A TSH értékemről elmondta, hogy az lomha működésű hormon, és lehet, hogy folyamatosan csökken, és a labor csak egy pillanatnyi állapotot mutat. Az adagomat lecsökkentette 25ug-ra. Minden esetre 4 hét múlva lesz még labor(TSH, T4, antiTG, antiTPO)."

        A kérdésem a TSH termeléssel kapcsolatos. Lehetséges, hogy a kb. 3 hetes relatívan magas gyógyszer adag nem tudta lehúzni 0.22 alá? Lehet ez a TSH termelés betegsége is?


        Tisztelettel
        Tóth Tamás

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Tamás!
         
        Miért kellene 0.22 álá lehúzni a TSH-t? A 2, 71 mU/l (gondolom ott is ugyanez a mértékegység) a normál tartományban van. (vagy az önök laboratóriuma más referencia tartományokkal dolgozik? ) Véleményem szerint hallgasson az endokrinológusára. A TSH termelés betegségei igen ritkák és nem így viselkednek.
         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-19 16:25:33; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 19:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: