• TSH , pajzsmirigy probléma ?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt  Doktor Nő/Úr!

        Segítségét szeretném kérni,alábbi problémával kapcsolatban.

        Már 1,5 éve járok ide-oda orvoshoz a különböző tüneteimmel,kardiológiai erdmény miatt háziorvos TSH-t nézett,ami magasabb lett.

        Háziorvosom a pajzsmirigy alulmüködés vagy az agyalapi mirigy müködési zavarait említi.

        Tehát: TSH:7,32uIU/ml  ref.t.: 0,400-4,000

        mitrális prol. II.fok.

        Holter:Fr:50-180/min.,átlag:91/min.Egy-egy SVES,egy max. 5 tagú SVPT .Sign. STeltérés,kamrai ritm.zavar nem volt.Mindvégig sinus ritm.Gyógyszer: napi 2,5mg Concor

        Dagad a nyelvem, kis tejtermelés 2 mellből és a bimbón duzzadt mirigyek(2éve nem szoptatok), menses zavar és fájó peteérés,hideg kezek(35,7-36,5 Cfok a höm.),nagyon fáradékony vagyok, és ha ásítok fáj a torkom(görcsszerű) ,kezem lábam zsibbad,több anyajegyem lett,aluszékony vagyok, memoria ill. erőnléti probléma.száraz a szemem

        Normál testalkatu nő(30év) vagyok(169cm és 55kg) két kisgyermek anyukája,sajnos pikkelysömört állapítottak meg pár hónapja(senkinek nincs a családban),könyök, térd , kézfejen.

        Gyógyszert csak a concort szedem(napi 2,5mg).

        Nőgyógyászom a tejcsöpögésre ill. a rendszertelen mensesre felírt fogamzásgátlót,de  rosszúl voltam tőle és egy hónapig véreztem,így abbahagytam a szedését.

        Tavaly nyár elején volt egy koponya CT, ami negatív lett(dudor volt a fülem mögött és a tarkómom szédültem,fülzúgás),erős gyull.csökk. kaptam és elmúlt. Neurológus sajnos nem vett túl komolyan,azt mondta ,hogy mivel negatív a ct ezért,lelki bajom van és ezzel magyarázható a tejcsöpögés is. Bár a tarkómom még mindig ott a dudor.

        Két hónap múlvára van időpontom a pajzsmirigy gondozóba,mintha azt mondta volna az aszisztens telefonon,hogy megpróbál berakni uh is!A nyakamat nézik uh-al?, lehet hogy nagyobb a p.m.-em?,azért görcsöl és fáj a nyakam,ha nyelek az „Ádámcsutka”alatt(mint egy lapos ping-pong labda) bizonyos dudor mozog a nyeléssel,ez baj?

        Kérem Doktor Úr írja meg Ön szerint mi lehet a bajom.?És a tünetek közűl mit hagyhatok ki a p.m. rendelésen,ugyanis kellemetlen ennyi tünetet felsorolni:?

        Sajnos felálna a szőr a hátamon,ha lenne, amikor arra gondolok,hogy megint elküldtek valahova ahol el kell mondanom mindent.

        Kérem írja meg, hogy a tavalyi  negatív ct kizárja-e az agyalapi mirigy problémát?És ha alülmöködik a p.m.-em,akkor miért ver gyorsan a szívem?

        Elnézést,hogy feltartottam hosszúra sikerűlt levelemmel!Előre is köszönöm válaszát!

        Köszönettel: Gabriella

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves kérdező!

        A TSH magasabb, ezért meg kell nézni a pajzsmirigy hormon szinteket is, (fT3, fT4) hogy az alulműködés mértékére is fény derüljön. Érdemes az ok kiderítése miatt pajzsmirigy ellenes antitesteket is nézetni, különösen arra való tekintettel, hogy pikkelysömöre is van. Utóbbi okai között ugyanis- bár ez nem egyértelműen tisztázott- autoimmun eredetet is felvetnek. Autoimmun eredet állhat pajzsmirigy alulműködés hátterében is, és aki ilyen betegségre hajlamos annál sajnos többféle autoimmun kórkép is kialakulhat. Az alulműködő pajzsmirigy okozhat fázékonyságot és járhat stumával (pajzsmirigy nagyobbodás) Ezt fogják ultrahanggal vizsgálni. A kezelése hormonpótlással történik. A tejcsorgás miatt prolactin szint mérés fontos. A két betegség között szintén lehet kapcsolat. Endokrinológiai vizsgálat fontos, de e mellett kardiológiai vizsgálat is szóba jöhet, mert a pajzsmirigy alulműködés nem okoz szapora szívdobogást.

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

         

        Kedves Gabriella!

        Kérdése igen összetett, a panaszok alapján valóban felmerül hormonális probléma is a háttérben. Jó lenne látni a TSH mellett a szabadhormon-szinteket (fT3, fT4) is. Normálisan a pajzsmirigy által termelt hormon visszahat az agyalapi mirigyre, csökkenti annak TSH-termelését, tehát magas TSH-szint esetén a pajzsmirigy-hormonok alultermelődésére következtethetünk (fT3, fT4 alacsony). Azonban (bár ritkábban) előfordulhat, hogy magában az agyalapi mirigyben van eltérés, valami miatt kontrollálatlanul sok TSH termelődik, és ez a pajzsmirigyet is több hormontermelésre készteti, viszont a negatív visszacsatolás itt nem működik - ekkor pajzsmirigy-túlműködés tünetei léphetnek fel. A magas pulzusszám klinikailag inkább a túlműködés mellett szólna. Ennek megítélésében az endokrinológus fog majd segíteni, neki mindenképpen érdemes megemlíteni a nőgyógyászati eltéréseket, a tejcsöpögést is.

        Leírása alapján mitralis prolapsusa is van, mely II. fokú regurgitációval (visszafolyással) jár. Ilyenkor a a mitralis (a bal pitvar és a bal kamra közötti) billentyű és az azt tartó ínhúrok lazábbak, a billentyű a kamra összehúzódásakor a pitvar felé visszacsapódik, és nem zár megfelelően, visszaenged több-kevesebb vért. Ezzel többnyire mellkasi panaszok, ritmuszavarok szoktak társulni. Mivel nem tesz róla említést, feltételezem, hogy más kardiológiai eltérés (csökkent kamrafunkció, egyéb billentyűhiba) nem került leírásra.

        Nőknél egyébként is sűrűbben előfordul magasabb pulzuszzám, sinustachycardia (amikor a normális ingerképző rendszer sűrűbben készteti összehúzódásra a kamrát), de mitralis prolalpsus kapcsán is gyakrabban látni ilyet. Emellett okozhatja láz, vérszegénység (érdemes lenne hemoglobin-szintet ellenőriztetni, ha eddig nem történt), fertőzés, gyógyszer-mellékhatás, terhesség, fizikai és pszichés terhelés, folyadékhiány is, valamint gyakori ok a pajzsmirigy-túlműködés. Jó lenne tudni, hogy a 180/perces pulzusszám mikor alakult ki (futott a busz után, vagy minimális terhelésre, esetleg nyugalomban), illetve ekkor is szedett-e már Concort. Elsősorban a hormonális okot kellene kizárni, ha ez nem igazolódik, marad a pulzuscsökkentők használata (a Concor még emelhető).

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-19 08:44:20; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 12:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: