• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        TSH=2,2, FT-4=11 TPO=2893 15, és 27 mm-es hideg göbök Első alkalommal az alulmüködés miatt 37,5 ug Letroxot irtak fel. 3 hónap mulva a kontrolnál azt mondta a főorvos ur, hogy ez tulműködés,de a gyógyszer maradt:) Szelént, és béres cseppet is szedek. Akkor most alul, vagy felül müködik a pajzsmirigyem? Megfelelő gyógyszer a Letrox? Fő problémám az éjjel-nappali iszonyatos izzadás. (fázás,hizás, idegesség, és a többi ismert tünet) Ismételten kérem szives válaszukat, hogy kell-e gyógyszert szednem (az orvos rámbizza hogy szedem-e)és megfelelő -e a Letrox? Szives válaszukat előre is köszönöm:) Tisztelettel:Paloma

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Paloma!
         
        Jó lett volna, ha az értékeknél mértékegységeket és referencia tartományokat is megad, mert így igen nehéz válaszolni. Feltételezem, hogy az fT4 pmol/l-ben van megadva. A TSH értéke rendben van.
        A pajzsmirigy túlműködésben a TSH alacsony, az fT4 szint magas. Alulműködésben épp fordítva. A TSH magas, az fT4 alacsony.
        Ha önnek kezdetben túlműködése lett volna és arra kap Letroxot, akkor az értékei romlottak volna és akkor most egy nagyon alacsony TSH-t és magas fT4-et látnánk. Ez nem így van, úgyhogy szerintem kezdetben alulműködött. A jelenlegi gyógyszer elégnek tűnik TSH-ja alapján. Az aTPO szintje magas, ami autoimmun pajzsmirigygyulladásra jellemző. Mivel ezt nem tudjuk gyógyítani, csak a hormon hiányát kezelni (ami a betegség következménye) az érték jelentős csökkenése nem is várható.
        A szelént az aTPO emelkedés megakadályozására szokták adni, mert az utóbbi időben jelentek meg olyan tanulmnyok, hogy jó hatású ilyen betegekben.
        A pajzsmirigy göbök vizsgálata és követése javasolt.
         

         Dr. Fáklya Mónika

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-03 15:03:26; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 06:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: