• Pajzsmirigy túlműködés, rossz gyógyszer?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egy vérvétel alkalmával kiderült, hogy túlműködik a pajzsmirigyem. Izotópos vizsgálaton is voltam, ahol az orvos gyógyszeres kezelést javasolt, és L-Thyroxin tablettát írt fel. A gyógyszer tájékoztatóján viszont azt olvasom, hogy "Ne alkalmazza a készítményt a pajzsmirigy fokozott működése esetén". Teljesen meg vagyok zavarodva, ezek szerint akkor nem is szedhetem? Lehet, hogy rossz gyógyszert kaptam? Félek elkezdeni az alkalmazását. Ráadásul még sosem szedtem gyógyszert állandó jelleggel, félek a mellékhatásoktól. Nagyon muszáj elkezdeni? Milyen következménye lehet, ha nem szedek semmit? Előre is köszönöm a segítségét! Barbara

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy túlműködés témában

        Kedves kérdező!
         
        Pajzsmirigy túlműködés esetén csak az ún. gátló-pótló kezelés alkalmazásakor írnak fel L-thyroxint. Ilyenkor viszont nem önmagában, hanem valamelyik pajzsmirigy hormon előállítását gátló szer mellett.(Metohyrin, Propycil) Ilyet kapott? Még egy esetet tudok elképzelni, azt ha ön nem izotópos vizsgálaton volt, hanem izotópos kezelésen. Ilyenkor előfordulhat, hogy az addigi túlműködő pajzsmirigy alulműködővé válik, de ezt előbb hormonvizsgálatokkal igazolni kell, csak azután adnak pajzsmirigy hormon kezelést.
        Véleményem szerint, mindenképpen beszéljen orvosával, mivel ilyen gyógyszert önmagában nem írunk fel pajzsmirigy túlműködés esetén, hisz az a panaszokat még rontaná. A túlműködő pajzsmirigyet viszont feltétlenül kezelni kell a kiváltó ok függvényében, megfelelő módon.
         

         Dr. Fáklya Mónika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-02-22 16:26:44; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 07:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: