• Endokrinológiával kapcsolatos

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr!

        Én egy 35 éves nő vagyok,akinek pajzsmirigy betegsége van 2004-től.A diagnózis:nem-toxikus többgöbös golyva,autoimmun thyreoiditis,hypothyreosis.Jelenleg egy 3 hónapos kisfúval vagyok kismama,akit szoptatok.2008.11.25-én a véreredményem a következő volt:FT4:22.99pmol/l TSH:0016 FT3:5.3pmol/l,100mg L-thyroxin mellett.2009.01.19-én a véreredményem:FT4:19.53pmol/l TSH:0.011 FT3:5.85,100mg L-thyroxin mellett.Az egyik kérdésem a következő lenne:megfelelő-e ez a gyógyszeradag az alacsony TSH értékeket nézve,vagy válltoztatás lenne indokolt?(nagyon hullik a hajam,bár ez a szoptatással is összefügghet).A következő kérdésem a kisfiammal kapcsolatos lenne.Neki megállapították a:veleszületett hypothyreosis-t.5 napos korában a TSH értéke:5.34 volt,5 hetes korában a TSH:7.77 FT4:13.50pmol/l FT3:5.79pmol/l volt erre az eredményre írtak fel 12.5mg L-thyroxint  aminek hatására hasmenése lett,így csak minden második nap adtam orvosi javaslatra.A legfrissebb véreredménye 14hetesen:TSH:3.418 FT4:17.84 pmol/lFT3:7.38pmol/l.A gyógyszeradagját továbbra is kétnaponta javasolták(bár azóta is laza a széklete)megfelelő kezelésben részesülünk-e?Legközelebb február végén kell kontrolra jelentkeznünk.A válaszát előre is köszöni egy aggódó édesanya.

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves kérdező!
         
        Valószínűnek tartom, hogy orvosa a pajzsmirigyében látható göbök miatt ad ilyen adagban L-thyroxint. Ilyenkor ugyanis a TSH visszaszorításával a göbök növekedésének kívánják elejét venni. A perifériás pajzsmirigyhormon szintjei rendben vannak. A hajhullása lehet a terhesség után normálisan is jelentkező hajhullás. Amennyiben azonban egyéb tünetet is tapasztalna magán -szapora szívdobogásérzés, nyugtalanság, alvászavar- kérem menjen vissza kezelőorvosához, mert a terhesség után a pajzsmirigyhormon igénye változhat.
        Kisfiánál a jelenlegi hormonszintek normálisak. Nem tudom, hogy nála pontosan milyen eredetűnek állapították meg a pajzsmirigy alulműködést. Előfordulhat, az ön betegségének ismeretében, hogy a babájánál csak átmenetileg lesz szükség hormonpótlásra. Egyenlőre nics oka aggodalomra.
         

        Dr. Fáklya Mónika endokrinológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-27 16:49:35; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 06:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: