• Gyermekendokrinológiai probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Most 15 hónapos kisfiamnak (most 13kg, 85 cm) születésétől kezdve kint van a nyelve. Gyerekorvosunk neurológushoz és fül-orr gégészhez küldött bennünket, ahol nem tudtak semmit sem mondani a dologgal kapcsolatban, nem találtak problémát. Nem tűnik úgy, hogy a fiam számára ez bármilyen problémát jelentene (beszéd, nyelés. Egy hónapja egy másik betegség kapcsán a sürgősségi ellátáson egy másik gyerekorvos javasolta a vérvizsgálatot, kérdezvén, hogy pajzsmirígy-problémával jártunk-e már szakembernél. A vérvizsgálat eredménye: THS 9,12 mU/l, fT4 17,6, fT3 6,8pmol/l, ATPO 4,9. Több orvos elmondása után is csak az lett számomra világos, hogy valamiből többet termel a fiam szervezete és gyermekendokrinológiai szakrendelésre utaltak bennünket, a jövő hétre kaptunk időpontot. Azt szeretném megtudni, hogy a fenti eredmény mit takar, hogy "felkészülhessek" a jövő heti kivizsgálásra, mert sajnos nagyon keveset tudok meg az orvosok odavetett megjegyzéseiből, félszavaiból. Ezt nehezíti az a tény is, hogy a rendelésen szlovákul fognak hozzánk beszélni, amit csak egy kicsit értek. (Szlovákiában élünk, én nem innen származom). Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a hormon témában

        Kedves kérdező!

         A kisfia pajzsmirigy hormon szintjei rendben vannak, de a TSH magasabb a normál értéknél. A TSH a pajzsmirigyműködést szabályozó hormon. Ennek emelkedése nem okoz tünetet, hanem annyit jelez, hogy a pajzsmirigy csak akkor tudja fenntartani a normális hormontermelést, ha az agyalapi mirigy TSH-ja emelkedik. A probléma hátterének felderítése a gyermekendokrinológus feladata.
        Az az orvos, aki elküldte önöket pajzsmirigy hormon vizsgálatra jól tette ezt, mivel a nagyobb nyelv lehet a pajzsmirigy alulműködés egyik tünete.
        Mivel a fT3 és fT4 szintjük normál tartományban van egyenlőre valószínűleg kiegészítő vizsgálatok és fizikális vizsgálat fog történni.

         Dr. Fáklya Mónika gyermekgyógyász, endokrinológus

         

         

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-12-02 20:59:25; Megválaszolva: 2011. augusztus 17., 15:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés