• Pajzsmirigy alúlműködés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/ doktor nő! Olyan problémám van, hogy kb. 1 hónapja derült ki, hogy alul működik a pajzsmirigyem.Tsh: 10.5; FT3, FT4,PRL normál értékű. Hajhullás miatt mentem orvoshoz.Elküldtek ultrahangra ott azt mondták, hogy" A lebenyek echosuktúrája egyenetlen, fellazult, számtalam cystikus jellegű képlet látszik". Voltam endokrinológusnál és ezt írta véleményben:" Az emelkedett TSH érték és a diszkrét tünetek hátterében latens hypofunctio véleményezhető". Ez mennyire súlyos betegség?Napi fél tablette Euthyrox 50 szedését írta.3 hónap múlva kontrollra kell mennem.Az lenne a kérdésem, hogy a gyógyszer mellet lehetek- e állapotos, illetve mennyi az esélye, hogy nem lesz beteg a baba. Vagyis egyáltalán lehetek-e terhes a gyógyszer szedése alatt, illetve után? Másik kérdésem, hogy folytathatom- e a fogyókúrámat a gyógyszer mellet? Köszönöm előre is a válaszát!Edina

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy alulműködés témában

        Kedves Edina!

        A pajzsmirigy (akár látens) alulműködése esetén terhesség létrejötte
        igen ritka. Az Euthyrox tablettával pótoljuk a hiányzó hormont, így
        visszaállítjuk a pajzsmirigy normál működését - amely mellett már
        létrejöhet a terhesség is.
        Ezért, az Euthyrox egyenesen szükséges a terhesség létrejöttéhez,
        csakúgy mint megtartásához is, ezért terhesség során is szednie kell,
        mégpedig emelt adagban (általában a terhesség előtti adag
        másfélszeres mennyiségére van szükség). Emiatt terhesség alatt
        endokrinológus ellenőrzésre is szüksége lesz legalább 3 alkalommal.
        A pajzsmirigy alulműködése általában a testsúly növekedésével jár, így
        a megfelelő hormonpótlás mellett testsúlyát méginkább eredményesen
        csökkentheti diéta és testmozgás segítségével.


        Tisztelettel:

         Dr. Balogh Imre  endokinológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-11-29 21:12:27; Megválaszolva: 2011. augusztus 17., 14:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés