• Magas TSH terhesen

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Második gyerekemet várom, 25 hetes terhes vagyok. Nemrég magas tsh szintet állapítottak meg (6, 09) Ft3:3,88, ft4:15,4. A pajzsmirigy ultrahang szerint bal oldalon egyáltalán nem látható lebeny, a jobb oldali teljesen normális. Az endokrinológus szerint az előző terhességem utáni post partum gyulladás következtében alakult ki az alulműködésem. Lehetséges az, hogy ennek következtében teljesen elhal az egyik oldali lebeny, míg a másik oldal "érintetlen"??? Vagy lehetséges, hogy eleve nem is fejlődött ki a bal oldali lebenyem és a másik most a második terhesség során adta be a derekát? Mindenesetre elkezdtem az 50-es Euthyrox szedését. Kérdésem az volna még, mennyi az esélyem arra, hogy a szülés után rendeződik a helyzet és nem lesz szükség többé a hormonpótlásra? Nem fogja-e mindez kedvezőtlenül befolyásolni a tejelválasztást/szoptatást? Mik az esélyeim egy esetleges következő terhességre? Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Hölgyem!

        Az ultrahang lelet alapján inkább fejlődési rendellenesség áll fenn (egyik lebeny nem fejlődött ki), gyulladás ilyen jellegű képet elvileg nem hozhat létre. Terhességet követően javaslom ismételt ultrahang, ill.
        pajzsmirigy izotópos vizsgálat kezdeményezését az ok megállapítása céljából (valóban hiányzik-e a bal pajzsmirigy lebeny?). Szülés alatt a szervezet pajzsmirigy hormon igénye növekszik, ezért is valószínű, hogy terhességet követően nem szorul tovább pajzsmirigy hormonok pótlására - visszatér a korábbi egyensúlyi állapot (ez azonban épp az említett, bármikor fellépő post partum gyulladás miatt megjósolhatatlan). Amennyiben a pajzsmirigy hormon szintje korábban sem lett volna megfelelő, akkor valószínűtlen lett volna a teherbe esés is. A tejelválasztás megfelelő Euthyrox pótlás, ill. adott esetben pótlás nélküli saját hormon szintek mellett érintetlen marad. Javaslom TSH érték szülést követő 3, 6 és 12 hónapos kontroll vizsgálatát.

        Tisztelettel: Dr. Balogh Imre endokrinológus

         

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-11-26 09:13:06; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 18:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés