Védőoltás és TSH!

Kedves Doktornő/Doktorúr! Két kérdésemre szeretnék önöktől választ kapni! Az első, hogy 3 és 6 éves gyerekeimnek 2 hete beadták az influenza elleni védőoltást. Az orvosunk azt mondta, hogy csak az egyiket váltsam ki, mert felezve adja be nekik és majd 4 hét múlva kapják meg a másikat szintén felezve. Az első amit kiváltottam az FLUARIX volt ezt meg is kapták és kb 9 nap múlva kapnák a másodikat igy kiváltottam a másik receptet is de már nem tudtak FLUARIX-et adni csak VAXIGRIP-et. A gyógyszertáros azt mondta teljesen mindegy és ez lenne az én kérdésem hogy nem baj e hogy külömbözö gyógyszercéges oltóanyagot kapnak. Második kérdésem: Az utóbbi 3 hétben folyamatos álmosságot érzek. Nem csak ébredésnél vagy bizonyos napszakokban, hanem folyamatosan egész nap álmos fáradt vagyok és sokszor úgy érzem mindjárt elájulok, vagy pedig állva elalszok. Nézettem egy PM hormont amiben a TSH-m 0, 41 tehát néhány tizeddel alacsonyabb mint a normális.Okozhatja e ez a tüneteimet és kell e erre valami gyógyszer vagy ha nem akkor mi okozhatja? Tisztelettel és köszönettel: Enikő

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza narkolepszia témában

Kedves Enikő!

Első kérdésére a válasz az, hogy nem baj.

A másodikra: A TSH nem a pajzsmirigy hormon, hanem az agyalapi mirigy pajzsmirigyet serkentő hormonja - ezért minél alacsonyabb a szintje, annál több pajzsmirigy hormon (tiroxin, ill. trijódtironin) van a szervezetben. Más szóval a TSH szint ha alacsonyabb, akkor inkább pajzsmirigy túlműködés áll fenn. A pajzsmirigy túlműködésnek pedig az álmosság nem tünete (ez inkább az ön által is említett alulműködés tünete lenne) . Amennyiben valóban állva is elalszik, inkább a narcolepsia (ejtsd: narkolepszia) irányában kellene a vizsgálatokat kiterjeszteni, melyet Neurológiai osztályokon lehet elvégezni (általában alvás szakrendeléseken) .

Tisztelettel:

Dr. Balogh Imre endokrinológus

Kérdés: 2008. november 18., 09:52; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 08:33
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztencia?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Ezek a laborértékek felvetik inzulinrezisztencia gyanúját? 2 pontos terheléses vizsgálat készült. Éhomi Glukóz 5,2...
Tesztoszteronszint
Inzulinrezisztencia
Tisztelt Doktor! Terheléses cukor vizsgálaton voltam. Panaszaim éhségérzet, hízás, fáradékonyság... Régebben inzulinrezisztenciám volt melyre...
Rákos elváltozásra utaló göb?
Tisztelt doktor úr/nő! Szeretném megkérni leletem véleményezésére. Pajzsmirigy ultrahangom eredménye: A jobb pm.lebeny 17x18x53 mm, a bal 12x13x36...
Pajzsmirigy zavar
Kedves Doktor nő/úr! 3 hónapja volt egy vetélésem 9 hetesen. A kórházban azt mondta a doktor nő hogy pajzsmirigy alulműködésem van és hogy menjek...