• Pajzsmirigyalulműködés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő,Doktor úr! Hízás hajhullás,fáradékonyság,bélprobléma miatt pajzsmirigy alulmüködést diagnosztizáltak.TSH:5,9 volt fél éve.Azóta kétszer volt ellenőrizve, három hónap elteltével, 6,5,majd ismét 3 hónapra,most 7,1 értéket mutattak ki.A T3 T4 minden esetben normálértéken volt.Euthirox 5omg-tablettából felet szedek naponta.Tüneteim nem múlnak,fennállnak,még az érték is egyre rosszabb.Mitől lehet ez?Menstruációm sincs amióta a gyógyszert szedem/48 éves vagyok/Kihez forduljak,mire utalhat,hogy egyre rosszabb az érték?A gyógyszert bőrgyógyász írta föl,kardiológus szerint,nem is kellett volna olyan érték miatt szedni, amilyen fél éve volt.Most én is úgy érzem,hisz a tüneteim fokozódnak.Kérem véleményüket!Köszönettel,minden jót kívánva,üdvözlettel:Éva

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy alulműködés témában

        Kedves kérdező!
         
        Önnek subklinikus hypothyreosisa van. Ez azt jelenti, hogy a pajzsmirigyhormon szintek normál tartományban vannak, de a szabályzó hormon (TSH) emelkedése már megfigyelhető. Az ön TSH emelkedése enyhe. Mivel újabb kutatások szerint, már a subklinikus hypothyreosis is ronthatja a zsíranyagcserét és ezáltal az érelmeszesedést is már ilyenkor is adhatnak pajzsmirigy hormont, ezért kapja ön is. A megfelelő pajzsmirigy hormon pótlás mellett a TSH-nak normalizálódnia kellene. Felnőtt betegekben természetesen figyelembe veszik  szív állapotát is a dózis megállapításánál, nehogy megterheljék a szivet.(erről ön nem írt)


        A gyógyszert reggel étkezés előtt fél órával kell bevenni a teljes felszívódás érdekében, de gondolom ezt elmondta önnek az orvosa.
        Sajnos azt nem írta meg, hogy a probléma hátterében milyen kórokot tártak fel,  ( pajzsmirigy gyulladás, vagy esetleg jódhiány) így nem tudom megmondani, hogy lenne a legjobb önnek. Ahhoz, hogy el lehessen ezt dönteni a teljes kórtörténetet ismerni kell.
        A menses elmaradása korából is adódhat.
        Mindenesetre úgy vélem, helyes, hogy szedi az Euthyrox-ot, a dózis esetleges módosítását pedig meg kell beszélnie endokrinológusával. 
         

        Dr. Fáklya Mónika  endokrinológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-11-10 13:35:26; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 10:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés