• Pajzsmirigyalulműködés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Balogh Főorvos Úr! Évek óta tartó pajzsmirigy alul működésem matt csak ez év április óta szedem bőrgyógyyász javaslatára az Eutirox tablettát fél szemet naponta TSH 5,9 érték miatt a T3 T4 évek óta normál értéket mutat,jelen időben is.Viszont 3 hónapos szedés után a TSH 6,4-re emelkedett,most a tegnap elkészült vizsgálat már a TSH 7,l-es továbbra is jó a T3 T4.A tüneteim miatt kellett kontrollálni mert nagyon puffad a hasam,székrekedéssel is kínlódok,hullik még mindig a hajam hízogatok,szerencsére nem sokat,de tavaly óta lo kg-val vagyok több,persze alig eszem-no és a menszeszem se jött meg amióta a gyógyszert szedem,igaz 48 éves vagyok.De előtte pontos az is pontos volt.Kérdezem mi tévő legyek?Hogy lehet az,hogy a gyógyszert pontosan szedve is egyfolytában csak emelkedik a TSH értékem?Más hormontermelő mirigyem vizsgálata szükségessé válhat e?Eddig prolaktin szintet nézetett a nőgyógyász orvos,az rendben volt.Javasolt ösztrogén gyógyszer szedését a menstruáció elmaradása miatt,de én azt kérdezem,ha mindez a pajzsmirigy alulmüködés tünete csak akkor nem lehet,hogy feleslegesen szedném---még nem váltottam ki,mert szeretném tudni egyértelműen az okot,a pajzsmirigyleletem most lett kész erre vártam---Bicusp.insuff.szívbetegségem is van,melyre gyógyszer egyenlőre nem szükségeltetik,de most a vérnyomásom is ingadozik,melytől kellőképpen dübörög is a szívem,néha l5o-l6o/9o,95,amúgy l3o/85.Erre a háziorvos Tricate napi 1xtablettát írta föl a múlt héten.Szedjem nyugodtan,vagy most hogy a kész emelkedett TSH láttán inkább ennek beállítása pontosabban normál értékre hozása a fontos.Nem vagyok a gyógyszerek esztelen szedésének híve,sőt igyekszem kerülni,csak nagyon indokolt esetben bevenni ami kell.A pajzsmirigyértékem évek óta való ingadozása miatt is a kardiológusom-aki sajnos nyugdijba ment-javaslatára nem is kezdtem el a gyógyszert,szerinte max 5,9-es értékem volt,hol meg tökéletes,nem tette indokolttá a szedést Kérem véleményét,kihez forduljak,hogyan szedjem a gyógyszert,miért emelkedik egyre az értékem?Köszönettel,türelmét megköszönve üdvözlöm. Jó egészséget,és minden jót kívánok!Tisztelettel:Éva

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy alulműködés témában

        Kedves Éva!

        Tüneteinek többsége a pajzsmirigy alulműködésre jellemző típusos panaszokat példázza. A gyógyszer szedése mellett sem javuló, sőt tovább romló labor értékek és szubjektív panaszai feltehetőleg egy folyamat részét képezik - a pajzsmirigy fokozatosan egyre kevesebb hormont termel és a gyógyszerrel bevitt pótlás (Euthyrox) kevésnek bizonyul. Másképpen fogalmazva hiába próbál meg mindig csak ugyanannyi vizet belemerni egy olyan lyukas edénybe, amin egyre nagyobb a lyuk és egyre több víz folyik ki rajta. A vérzészavar és a magasabb vérnyomás értékek is ezzel függhetnek össze - ezért először a pajzsmirigy működését kell megfelelően pótolni (több Euthyroxot kell szednie, 6 hetente TSH értékkel ezt ellenőrizni is szükséges az egyensúly beálltáig), utána lehet gondolkozni a többi problémán is. Ez endokrin szakfeladat, kérjen beutalót endokrinológiai gondozásra háziorvosától!

        Üdvözlettel:

        Dr. Balogh Imre endokrinológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-11-10 13:25:18; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 09:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés