• Kromofób adenóma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Balogh Imre! Elnézést hogy megint zavarom. Írtam már Önnek arról, hogy hipofízisemen egy 4,3 mm mikoradenómát találtak. Az első laborvizsgálaton, nézték a pajzsmirigyfunkciókat (TSH, T3, T4, ATPO), a prolaktinszintet, a kortizolszintet, a vércukor szintet, összkálcium, és iónikus kálcium szintet, összproteinszintet, tesztoszteront, és progeszteront (luteális szakaszban). Ekkor az iónikus kálciumszint volt alacsonyabb (3.93 mg/dl normál tartomány 4,00-5.20), a prolaktinszintem magasabb (93.6 ng/ml normál tartomány 1.20-19), és a tesztoszteronszint is magasabb (1,14 ng/ml normál tartomány 0,06-0,82). A többi hormon rendben volt. Ekkor az orvossal, akihez járok gyanakodtunk prolaktinómára, meg PCOS-re is, de elküldött még egy laborvizsgálatra. Itt nézték az ACTH-t, a GH-t, IGF-I-et, inzulint, prolaktint, és TSH-t újra. Az összes eredmény a normál tartományon belül volt. Voltam nőgyógyászati vizsgálaton is, a jobb petefészkem 33,9 mm,normális, a bal 30,4 policisztikus (előtte fél évvel még nem volt az). A tüneteim a következők voltak (ezért is jutottam el nagy nehezen az endokrinológusig): -hízás -szőrösödés -hajhullás -pattanásos bőr -alvászavarok A menszeszem időben jön mindig, bár az utóbbi időben már nem fájnak a mellei, sem a hasam ilyenkor, és kevesebbet is tart (míg előtte 3-4 nap volt, most 2 nap). Én most már totál össze vagyok kavarodva. Az inzulinom nem volt magas, de a többi jel PCOS-re utal? Ilyenkor is lehet metformint szedni? A daganattal kapcsolatban pedig az a kérdésem, hogy akkor ez most kromofób? És akkor műteni kell? Vagy mi a teendő? A prolaktinmérést hányszor kell még megismételjem, hogy legyen egy pontosabb diagnózis? És azt is megszeretném kérdezni, hogy a vitaminok befolyásolják ezeket a hormonszinteket. Mert azóta, hogy kiderült az adenóma, naponta szedek C vitamin (500 mg-t), és D vitamint is. Ezúton időpontot is szeretnék kérni az Ön magánrendelőjébe, november 10 után. És van még egy kérdésem, hogy mivel jelenleg nem tartózkodok Magyarországon, elfogadja-e a magammal vitt laboreredményeket? Válaszait előre is köszönöm, Elnézést hogy újra zavartam, Tisztelettel, A hálás páciens

        WEBBeteg szakértő válasza a PCOS témában

        Kedves Asszonyom!

        Részletesen leírt panaszai, valamint eddigi leleteiből az alábbi
        következtetéseket lehet levonni. A hipofízis adenóma (ami leginkább
        prolaktin termelő, ún. prolaktinóma lehet) valóban felmerül a PCOS
        lehetősége is. A szérum magas inzulinszintje (bár kétségtelen, hogy
        általában a PCOS része) nem egyetlen diagnosztikus kritériuma,
        ilyeténképp nem feltétlenül obligát része a PCOS-nak. A metformin
        terápia alkalmazása inkább a magas inzulin szint mellett látszik
        észszerűnek ezen betegségben (azonban egyes esetekben mégis
        megkísérelhető).

        Tudni kell azonban azt is, hogy hazánkban a
        metformin terápia PCOS esetében jelenleg nem elérhető, adminisztratív
        okok miatt. A régebbi beosztás szerint a prolaktinóma valóban a
        kromofób adenómák csoportjába volt sorolható (ide sorolták még az
        ún. inaktív, hormont nem termelő adenómákat is) - ennek az
        osztályozásnak ma már inkább csak didaktikus szerepe van. A szérum
        prolaktin szintjét igen sok tényező befolyásolja, ezért általában 3
        különböző időpontban mért értéket szoktunk figyelembe venni.
        Egyéb kérdésekkel a honlapomon (www.dentofit.hu) található e-mail
        címen tudok felvilágosítást adni.


        Tisztelettel:

         Dr. Balogh Imre   endokrinológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-10-06 23:49:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 12:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés