• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A következő problémám van. Évek óta szenvedek lelki problémákkal de az orvosok mindig azt mondták, hogy túl fiatal vagyok hozzá. (Ált. depresszió, hirtelen harag, stb.) Két éve a teljes testem viszketni kezdett. A menstruációm évekig túl sokat volt meg, most két havonta jön meg. Bélproblémáim is vannak, ált. szorulásom van. Régen anorexiás voltam, most viszont el vagyok hízva kissé. Elvileg pajzsmirigy alulműködést diagnosztizáltak. Viszont akihez tartozom orvos, elhajtott, hogy majd augusztusra tud időpontot kapni. Mikor ezt szóvá tettem adott egy gyógyszert. Ezt nem mertem bevenni, de az interneten utána néztem, hogy mik lehetnek a mellékhatások, majd mivel nagyon szenvedtem azóta szedem. (L-Thiroxin) Viszont azóta lelkileg nagyon hisztis lettem, ami nagyon idegesít, mert tisztában vagyok azzal, hogy nincs rá okom. Hova lehet fordulni szakorvoshoz, ha nem akarok ahhoz az orvoshoz menni, aki ilyen csúnyán bánt velem? Köszönöm! Fodor Edina

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy alulműködés témában

        Kedves Edina!

         

        Mivel nem tudom hol lakik, azt sem tudom megmondani hol talál legközelebb endokrinológiai szakrendelést azon kívül, ahol volt.
        A leírt panaszokhoz lenne néhány kérdésem: Mi az az "elvileg" diagnózis? A pajzsmirigy alulműködést a normálisnál magasabb TSH és a normálisnál alacsonyabb fT4 szint alapján diagnosztizáljuk. Volt vérvizsgálata? Remélem igen, mert e nélkül pajzsmirigy hormont felírni nem szabad. Ha volt laborvizsgálat és ennek alapján indult a kezelés, javasolt a panaszok miatt megismételni, hogy nem szed-e túl magas adagot. Panaszai akár ezzel is összefügghetnek.
        (De hangsúlyozni szeretném, hogy nem feltétlenül ez az ok.)

        A pajzsmirigy hormon kezelés beállítása ugyanis mindig a beteg állapotától függ. Az adagot a laborvizsgálatok eredményének függvényében kell módosítani.
        Ha a gyógyszert a fent leírtak alapján kapta és az adag helyes, nem szabad tőle félnie. Az L-thyroxin csak azt a hormont adja vissza a szervezetének, amit az saját maga nem tud megtermelni. Ha pontosabb adatokat is megír, konkrétabb segítséget is megpróbálok nyújtani.

        Dr. Fáklya Mónika endokrinológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-04-30 22:28:50; Megválaszolva: 2011. július 28., 07:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés