• Pajzsmirigy-extrák 3.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Sajnos a pajzsmirigy hormonok értéke (TSH=0,0014!!!) nem igazolta a vérnyomás/pulzus érték (110/70/85, 90/60/80) alapján várható normális hormonszintet. Nem gondoltam volna. Ez mégsem egyértelmű összefüggés? Pajzsmirigy-extrák 2. 2008-08-28 22:39:47 Tisztelt Doktornő! Hypethyreosis kapcsán jelentkező extrákról kérdeztem Öntől néhány napja. A kezelő orvosomat csak jövő héten tudom felkeresni, de a háziorvoshoz el kellett mennem rosszullét miatt. Meghallgatott (azt nem kérdeztem tőle mit hallott) RR:110/70, 84/perc. és a rákérdezett a kardiológusra (mitr. prol. miatt évente járok kontrollra), mikor kell elmennem hozzá. Ilyenkor, ha kardiológiai probléma merül fel (esetemben halmozott extrák, vagy zörejek) az endokrinológus hivatott kezelni a szív problémákat vagy a kardiológus? Köszönettel: Kata Kedves Kérdező! Vérnyomása és pulzusa rendben van jelenleg, ennek tükrében valószínűleg a hormonszintek is rendben vannak.

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves kérdező!
         
        A TSH  a pajzsmirigyműködést szabályozó hormon és nem maga a pajzsmirigyhormon. A TSH értéke alapján következtetni lehet a pajzsmirigy működésére, de magát a tüneteket a pajzsmirigy (p.m) hormonok szintjének változása okozza. Lehet olyan eset is, amikor a pm. hormonok szintje normális , csak a szabályzó hormon szint változik. De ez már mindenképpen figyelemfelhívó jel a további vizsgálatokra. Ez az eset az ún. subklinikus pajzsmirigy alul-, vagy túlműködés.

        Az ön esetében meg kelll nézni az fT3 és az fT4 szinteket is. Ha ezek rendben vannak, subklinikus pajzsmirigy túlműködése van. Érzékenyebb egyének szoktak tünetekről panaszkodni, így ilyenkor a kezelés egyén függő. Ha a pm. hormonjai emelkedettek, akkor egyértelműen kezelésre van szüksége, amelyet az endokrinológusával kell megbeszélnie.

         Dr. Fáklya Mónika endokrinológus


         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-09-08 22:11:47; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 10:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: