Magasvérnyomás ,elhízás oka?

Tisztelt Doktor úr /Doktornő! Szeretnék segítséget kérni, hogy mi okozhatja az elhízásomat és a magas vérnyomásomat. Nagyon szeretnék lefogyni, de nem tudok bármennyire is mozgok, edzek , szerintem nem eszem sokat, de napról napra csak hízok, jelenleg már 100 kg felett vagyok 180 cm-es testmagassággal. A vérnyomásom állandó jellegel magas ,csak a gyógyszereknek köszönhetően megy valamenyire le. Gyógyszerrel: 142/83 72 Ha pár napig nem szedném a vérnyomásom 190/105 Hgmmm es értékre is felmenne nyugalomban 85-ös pulzus mellet. Eddigi kivizsgálás nem hozott eredményt. Az elhízásom típusa hasi jellegű. Kardiológia: EKG jó szív UH jó, legutolsó labor ami az elhízás okának kiderítésére irányult: Glükóz: 5,2 Glükóz 120 perc: 9,9 Hugysav: 473,0 Koleszterin: 5,60 Triglicerid: 0,43 HDL koleszterin: 1,72 non-HDL koleszterin: 3,57 TSH: 1,450 Inzulin: 5,9 Inzulin 120 perc: 40,9 DHEA-S: 8,2 Cortizol: 350,01 Elöző nagylabor vizsg: Háziorvos szerint teljesen jó. Azt szeretném tudni, milyen irányba érdemes elindulni , hogy kiderüljön a hízékonyság oka. Szeretném megkérdezni hogy lehetséges-e , hogy valamilyen szerv károsodása okozza az elhízást és a magas vérnyomást. Lehetséges-e valamit kezdeni a problémával vagy el kell fogadnom a jelenlegi helyzetet? Lehetségesnek tartja-e valamilyen hormonális probléma fenálását? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Fáklya Mónika válasza hízás témában

Tisztelt kérdező!

A cukorterhelésénél a 120 perces cukorértéke magas. Mindenképpen javaslom, hogy diabetológushoz menjen el, mivel csökkent glükóztoleranciája van, ami a cukorbetegség "előszobája", kezelést tesz szükségessé. Ennek nem elhanyagolható része a testsúly csökkentése. Mivel a megadott eredmények nem támasztják alá a hormonzavart, hiszen mind a pajzsmirigy, mind a mellékvese hormonszintje rendben van, az étkezését, és a mozgását kell megváltoztatni. Érdemes lenne dietetikussal is beszélnie ez ügyben. Ha nem megy így sem, létezik a fogyást elősegítő gyógyszeres kezelés is, ezt belgyógyász, obezitológus, vagy endokrinológus tudja beállítani önnek.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2020. április 14., 17:56; Megválaszolva: 2020. április 21., 19:40
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy probléma?
Kedves Dr. Fáklya Mónika! Kislányom 4 éves, tavasszal észrevettük, hogy elkezdett hízni. Addig kimondottan vékony kislány volt. Étkezési...
Segítség?!
Tisztelt Hölgyem/Uram! A minap voltam pajzsmirigy ultrahangon és a lelet eredményére lennék kíváncsi. Az orvos szóban csak annyit mondott nem kell...
Mi lehet a bajom? Leszek valaha...
Tisztelt Doktor nő! Végső elkeseredésemben írok. Ahol eddig laktam PC és IR betegségemet kezelték Merckforminnal is. Második gyermekem így lett....
pajzsmirigy alulműködés
Tisztelt Doktor Nő! Több mint 10 éve van pajzsmirigy alulműködésem. 25 mg Euthyrox-al kezdtem, most már 87, 5-nél tartok. A működésre jellemző...
Mit tegyek?
Nyolc hónapja pajzsmirigy alultermelődést álapitottak meg nálam a harmadig infartusom után. Letrox 50mg kell szednem, a laborértékem jó, igaz csak ths...