• Magasvérnyomás ,elhízás oka?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr /Doktornő! Szeretnék segítséget kérni, hogy mi okozhatja az elhízásomat és a magas vérnyomásomat. Nagyon szeretnék lefogyni, de nem tudok bármennyire is mozgok, edzek , szerintem nem eszem sokat, de napról napra csak hízok, jelenleg már 100 kg felett vagyok 180 cm-es testmagassággal. A vérnyomásom állandó jellegel magas ,csak a gyógyszereknek köszönhetően megy valamenyire le. Gyógyszerrel:142/83 72 Ha pár napig nem szedném a vérnyomásom 190/105 Hgmmm es értékre is felmenne nyugalomban 85-ös pulzus mellet. Eddigi kivizsgálás nem hozott eredményt. Az elhízásom típusa hasi jellegű. Kardiológia: EKG jó szív UH jó, legutolsó labor ami az elhízás okának kiderítésére irányult : Glükóz:5,2 Glükóz 120 perc:9,9 Hugysav:473,0 Koleszterin:5,60 Triglicerid:0,43 HDL koleszterin:1,72 non-HDL koleszterin :3,57 TSH:1,450 Inzulin: 5,9 Inzulin 120 perc:40,9 DHEA-S:8,2 Cortizol:350,01 Elöző nagylabor vizsg: Háziorvos szerint teljesen jó. Azt szeretném tudni, milyen irányba érdemes elindulni , hogy kiderüljön a hízékonyság oka. Szeretném megkérdezni hogy lehetséges-e , hogy valamilyen szerv károsodása okozza az elhízást és a magas vérnyomást. Lehetséges-e valamit kezdeni a problémával vagy el kell fogadnom a jelenlegi helyzetet? Lehetségesnek tartja-e valamilyen hormonális probléma fenálását? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a hízás témában

        Tisztelt kérdező! A cukorterhelésénél a 120 perces cukorértéke magas. Mindenképpen javaslom, hogy diabetológushoz menjen el, mivel csökkent glükóztoleranciája van, ami a cukorbetegség "előszobája", kezelést tesz szükségessé. Ennek nem elhanyagolható része a testsúly csökkentése. Mivel a megadott eredmények nem támasztják alá a hormonzavart, hiszen mind a pajzsmirigy, mind a mellékvese hormonszintje rendben van, az étkezését, és a mozgását kell megváltoztatni. Érdemes lenne dietetikussal is beszélnie ez ügyben. Ha nem megy így sem, létezik a fogyást elősegítő gyógyszeres kezelés is, ezt belgyógyász, obezitológus, vagy endokrinológus tudja beállítani önnek.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2020. április 14., 17:56; Megválaszolva: 2020. április 21., 19:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.