• Lehet e IR-em?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jó napot kívánok! Egy rutin vérvétel alkalmával kimutatott viszonylag magas glükóz érték(8,28 mmol/L) alapján a háziorvos tanácsára elvégzett terheléses vércukorvizsgálat alapján szeretném kérni a kimutatott értékekkel kapcsolatban egy diabetológus/endokrinológus szakember szakvéleményét. Habár a HOMA-IR érték normális (0,8) a háziorvos véleménye szerint az étkezés utáni 60 perces glükóz érték nem a várt mértékben emelkedett (5,6 mmol/L), ami gynúra adhat okot, valamint a 0-60 perces inzulin érték közötti különbség túl nagy (3,3 mIU/l - 32,3 mIU/l). Emellett felmerülő egyéb panaszaim: fáradékonyság, alvási nehézségek, fejfájás, emésztési zavarok: puffadás, egyes ételek hatására gyomorgörcs. Epekő miatt készült hasi UH negatív. Nyaki UH negatív. A vérvételek többi értéke a normális tartományon belül mozgott. Édesanyám 2-es típusú cukorbetegségben szenved. A fentiek alapján lehet IR-em, illetve ha nem akkor a mért értékek, valamint panaszaim alapján milyen betegségre lehetne gyanakodni? Előre is köszönöm válaszukat!

        Dr. Rakk Erika válasza a terheléses vércukor vizsgálat témában

        Kedves Kérdező! Önnek nincs inzulinrezisztenciája. Tökéletes a HOMA index, és a 2 órás inzulinszint se magas. Azt nem értem, hogy miért volt magas az októberi vércukorértéke? Talán nem éhomi volt? Panaszai hátterében pajzsmirigybetegség és lisztérzékenység is felmerül. A bélpanaszok hátterében állhat még rendszertelen ill. nem megfelelő minőségű táplálkozás is.


        Dr. Rakk Erika
        diabetológus, endokrinológus, belgyógyász Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Rakk Erika

        Kérdés: 2020. február 12., 20:17; Megválaszolva: 2020. április 01., 14:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.