Pajzsmirigyciszta

Az 5 éves kislányom egy éve panaszkodik toroktáji fájdalomról hányingerről csípő érzésről. Gasztroenterologiai kivizsgálás voltunk mert refluxra gyanakodtunk. Magas lett a tsh értéke 8,287. Augusztus elsej~n endokrinológiai szakrendésen voltunk. Vették vért annak nincs még eredménye. A nyaki uh-n. bal oldalon találtak a pajzsmirigyén 2 db 1-1 mm-es cisztát.(a bal lebeny kp. harmadában egymás mellett egy egy apró 1mm és cysticus lézió látható. Illetve szintén bal oldalon a manduladzöglet alatt és submandibularisan több 15x6 mm-es valamint az SCM mentén néhány kisebb, echódús centrum, reactiv centrum nycs. ábrázolodott. A PM mk. lebeny átlagos méretű. A jobb lebeny homogén szerkezetú. Az isthmus nem szélesebb. A lében ék echogenitása és vascularizációja megtartott. Szabályos szerkezetű a parotis megítélgető szakasza anyelvgyök és sibmandibularis nyál irigyek. A vérképén a Se(pszeudo)-kolinészteráz megh. 14401,de erre nem mondtak semmit. Gondoltam leírom ezt is. Kicsit kevés a vas 8.4. Kérdésem hogy mitől lehet a ciszta és a tsh emelkedéssrl együtt mit jelenthet? Nem hízott a gyerek.. Nincsenek az alulműködésre utaló tünetei. Szükséges lehet esetleg mintavétel a cistákból. Mire számíthatunk? Milyen vizsgálattal lehet teljesen meggyőződni arról hogy nincs rosszindulatú elváltozás? Elmúlhatnak a ciszták?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező! Ezek az apró kolloid cysták nem igényelnek teendőt. A magas TSH miatt fontos a gyermek kivizsgálása pajzsmirigy gyulladás irányában, és ennek birtokában kezelni is kell a gyermeket.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2019. augusztus 09., 22:09; Megválaszolva: 2019. augusztus 12., 18:51
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztencia?
Pajzsmirigy probléma?
Mellérzénység
Vér eredmény értékelése